Je kent ongetwijfeld iemand die wel een opsteker kan gebruiken, zeker in deze lastige tijden. Maak voor diegene eens een grote Ierse stoofpot. Superlekker, eenvoudig en bijzonder makkelijk te delen!
Stoofpotjes hebben veel tijd nodig, hoe meer hoe beter. Dat zit dus wel goed, want daaraan hebben we geen gebrek tegenwoordig. Stel, je bent huisvader. ’s Ochtends, wanneer je nog (redelijk) frisse energie hebt, bereid je de basis van de stoofpot. Je braadt het vlees aan en voegt allerlei ingrediënten naar smaak toe. Daarna komt het beste gedeelte: de stoof pruttelt zachtjes en komt op smaak terwijl jij allerlei andere klusjes kunt doen. En ’s avonds zet je met minimale inspanning een topgerecht op tafel. Iedereen onder de indruk. En wat er overblijft, smaakt de volgende dag vaak nóg lekkerder! Helemaal als je Iers stoofvlees gebruikt.
Zou het niet mooi zijn als je iemand anders blij kunt maken met die stoofpot? Als je meer bereidt dan je (gezin) eet, kun je ook bijvoorbeeld je bejaarde buurvrouw, die alleenstaande of dat behoeftige gezin aan de overkant van de straat van een heerlijk maaltje voorzien. Net wat extra aandacht en warmte die iemand in deze tijd nodig kan hebben.
Oneindig veel combinaties
Verschillende topchefs hebben al laten zien hoe eenvoudig het is om een Ierse stoofpot te bereiden. Bovendien kun je haast oneindig veel combinaties maken: van licht mediterraan, naar stoer en stevig, tot feestelijk en verfijnd. Als je de basis onder de knie hebt en de juiste ingrediënten gebruikt, dan kan het stoofgerecht niet meer stuk. Bekijk hoe topchef Erik van Loo een heerlijke stoofpot bereidt met Ierse sukade en selderij. Erik van Loo is lid van de Chefs’ Irish Beef Club (CIBC), een wereldwijd netwerk exclusief voor chef-koks die ambassadeur zijn voor Iers rundvlees. De dertien Nederlandse CIBC-leden zijn stuk voor stuk chefs van topniveau die altijd voor de beste kwaliteit kiezen.
Iers rundvlees
Gebruik als basis voor een stoofpotje een mooi stuk kwaliteitsvlees, zoals runderriblap, hacheevlees of sukadelap met een goede herkomst. Iers rundvlees is ideaal voor een stoofpotje; vraag maar aan demoslager Gertjan Kiers. De combinatie van een grasdieet en volop beweging zorgt ervoor dat Ierse runderen een rustig leven gehad hebben. Het grootste deel van het jaar lopen de dieren buiten in de wei, waar ze volop kunnen grazen van sappig gras. Die combinatie geeft Iers rundvlees een intense vleessmaak en een mooie vetdooradering.
Voor de lekkerste stoofrecepten en meer informatie over Iers rundvlees ga je naar de website van Irish Beef.