Zo onderscheid je een droge van een zoete witte wijn!

Binnen witte wijnen wordt onderscheid gemaakt tussen droog en zoet. Het kan alleen lastig zijn om in te schatten welke wijn zoet is en welke droog. Dit komt vooral doordat beide wijnen dezelfde kleur hebben. Gelukkig zijn er manieren om droge en zoete witte wijn van elkaar te onderscheiden. Benieuwd hoe je dit doet? Je leest het in deze tekst!

Suikergehalte

Droge en zoete witte wijnen worden van elkaar onderscheiden op basis van het suikergehalte. Gezien de benaming verbaast het je waarschijnlijk niet dat droge witte wijn minder suikers bevat dan zoete witte wijn. In de meeste droge witte wijnen zit doorgaans maximaal 1 à 2 gram suiker per liter. Dit valt in het niet met zoete witte wijnen, die soms wel 30 gram suiker per liter bevatten.

Het grote verschil in suikergehalte wordt veroorzaakt tijdens het fermentatieproces van de wijn. Bij droge witte wijn worden de suikers vrijwel volledig omgezet in alcohol, terwijl dit bij zoete witte wijn niet gebeurt. Sterker nog, bij zoete witte wijnen worden soms zelfs extra suikers toegevoegd tijdens het proces. 

Druivenras

Om het suikergehalte van witte wijn te achterhalen, moet je het etiket vaak goed bestuderen. Heb je hier geen zin in of ontbreekt het je simpelweg aan de tijd? Kijk dan van welk druivenras de wijn gemaakt is. Aan de hand hiervan kun je namelijk ook afleiden of de wijn droog of zoet is.

Als voorbeeld gebruiken we hier Roero Arneis. Deze witte wijn is gemaakt van de Arneis-druif, die uitsluitend in de Italiaanse regio Piemonte geteeld wordt. Het lage suikergehalte van deze druif maakt Roero Arneis een droge witte wijn. Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Grigio zijn andere druivenrassen die gebruikt worden voor droge witte wijn. Van Riesling en Gewürtztraminer worden juist zoete witte wijnen gemaakt.

Alcoholpercentage

Ben je benieuwd of een witte wijn zoet of droog is? Dan kun je ook naar het alcoholpercentage kijken. In veel droge witte wijnen zit namelijk meer alcohol dan in zoete witte wijnen. Dit komt doordat vrijwel alle suikers tijdens het fermentatieproces worden omgezet in alcohol. In zoete witte wijnen zit vaak zo’n 7 tot 11 procent alcohol, terwijl droge witte wijnen meestal minimaal 12 procent alcohol bevatten. We moeten hier nog wel een kleine kanttekening bij maken, want dit is niet altijd het geval.

Smaak en geur

Je kunt droge en zoete witte wijn ook van elkaar onderscheiden op basis van de smaak en  geur. We beginnen met de smaak. Doordat droge witte wijn vrijwel geen suikers bevat, smaakt hij vrij zuur. Dit merk je snel genoeg als je een slokje Pinot Grigio en Riesling proeft. Eerstgenoemde wijn heeft een vrij zure smaak, terwijl laatstgenoemde wijn juist een stuk zoeter smaakt. Het verschil in suikers is hier de oorzaak van.

Wie wil weten of een witte wijn zoet of droog is, kan er ook aan ruiken. Als een wijn naar citrus of limoen ruikt, heb je waarschijnlijk te maken met een droge witte wijn. Zoete witte wijnen ruiken juist naar tropische vruchten of rijp fruit.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer