Toen de Engelse wijnkopers in het midden van de 17e eeuw in Portugal de port ontdekte was de kurk snel van de fles. De wijnkopers moesten in die tijd op zoek naar nieuwe wijnlanden omdat Frankrijk een boycot tegen Engeland had uitgevaardigd.
Spanje en Portugal waren de meest voor de hand liggende landen om op zoek te gaan naar goede wijn. Een wijnkoper overnachtte tijdens zijn reis langs de Portugese rivier de Douro in een abdij in de streek Lamego.
Tijdens het eten kreeg hij een wijn te drinken die hem heel aangenaam verraste. Bij navraag bleek het om wijn uit de streek te gaan die was versterkt met aquardente een Portugees wijndistillaat. Door de toevoeging van deze brandewijn kreeg de wijn een hoger alcoholgehalte waardoor die langer houdbaar werd.
Door hem een tijd te laten rijpen op eikenhouten vaten kreeg hij een heerlijke volle wat kruidige smaak. Voor de wijnkoper was zijn reis geslaagd. Hij kocht de streekwijn en de aquardente voegde ze samen in houten vaten en verscheepte het geheel met een schip over de Douro naar de haven van Vila Nova de Gaia bij de plaats Porto.
Daar werden de vaten een tijdje opgeslagen om ze daarna naar Engeland te varen. Port werd daar in heel korte tijd bijzonder populair en zodoende trokken veel Engelsen naar Portugal om wijngaarden te kopen en port te gaan maken. Zodoende hebben veel porthuizen een Engelse naam.
Het Porthuis Warre’s
Het oudste Engelse porthuis is Warre’s dat in 1670 werd opgericht. Vanaf het begin heeft het bedrijf twee belangrijke pijlers, men heeft oog voor de toekomst zonder de tradities van het maken van port uit het oog te verliezen. Een mooi voorbeeld van traditionele port van het huis is de Warrior Reserve. Deze heerlijke robuuste en stoere port wordt al sinds 1750 gemaakt. Het is een fruitige volle wijn met heerlijke noten en vanille aroma’s van de eikenhouten vaten met een snufje kruidigheid. Deze port is vooral heel lekker bij chocoladedesserts.
Mooie voorbeelden van hun innovaties voor moderne port zijn de Otima 10 en 20 y.o.. Met deze ports wil Warre’s een nieuwe generatie portliefhebbers aanspreken. Het cijfer op de fles geeft aan hoe lang de port minimaal op hout heeft gerijpt. In 2009 won de Otima 10 y.o. de gouden medaille tijdens de Internationale Wine Challenge.
De port werd geroemd door zijn geur van gedroogde vijgen en kruidigheid. Hij is daarnaast fris en fruitig en is heel mooi in balans. De Otima 20 y.o. heeft een mooie bijna transparante koperkleur. Hij is elegant, zacht en complex. De mooie notenaroma’s van de jarenlange houtlagering geven hem ook een beetje zoet. Het is een prachtige tawny die zich uitstekend laat smaken bij oude kazen en noten.
Tip van B4men.nl
De Port van Warre’s is deze week nog in de aanbieding bij Albert Hein (toeval geen sponsor hahaha).Dus de ports van Warre’s passen op elke kersttafel.
Proost!
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor b4men.nl
Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol!