Vorig jaar hoorde je bijna niemand over rum maar dit begint langzaamaan toch echt te veranderen. Het wordt gelukkig steeds meer gewaardeerd. Ik heb al vaker geschreven dat dranken en de manier waarop wij ze drinken ook trendgevoelig zijn. De meeste van ons kennen wel een “bacootje”, het is denk ik één van de meest bekende mixen. De baco is gebaseerd op de Cubaanse cocktail de Cuba Libre, een mix van witte rum met cola en limoen. Het is ontstaan toen Amerika Cuba bevrijden van de Spaanse onderdrukkers, echter is de wereld van deze mooie drank veel meer dan een baco drinken in de kroeg.
Wat is Rum eigenlijk
Rum is de verzamelnaam voor een rietsuiker destillaat. Waar wij in Europa alles hebben vastgelegd als het gaat om drank, tot vaak de steel aan toe, is dat voor deze drank wel anders. Het wordt geproduceerd in landen waar rietsuiker teelt is. De grondstof voor deze drank is vaak melasse, dit is het bijproduct van rietsuiker, echter word er ook weleens rietsuiker siroop of rietsuiker sap gebruikt. Doordat er zo weinig is vastgelegd heeft het een beetje een rebels karakter.(dit past ook wel bij mij ) Het rebelse karakter komt ook uit de tijd van de VOC toen rums veel door piraten gedronken werd.
Nederland heeft een belangrijke rol bij deze drank
Goed om te weten is dat wij als Nederland echt een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van deze drank in de wereld. Het is niet meteen iets om heel trots op te zijn, maar tijdens de tijd van de VOC hebben wij door de slavernij deze drank over heel de wereld verspreid en beroemd gemaakt. De slaven hebben de moderne rum uitgevonden door het rietsuikersap te laten fermenteren en daardoor ontstaat er alcohol in dit goedje. Dit is de basis om mee te gaan destilleren ofwel het maken van rum.
Wat is het verschil tussen witte en bruine rum
De basis van beide is hetzelfde. Het grote verschil is de bruine een rijping op hout heeft gehad. De kleur wordt bepaald door de tijd van rijping, hoe langer het rijpt hoe donkerder de kleur. Ook de mate waarin de vaten zijn gebrand kan bepalend zijn voor de kleur. De kleur kan tevens wat intenser gemaakt worden met karamel. Witte rum kan ook een rijping hebben gehad maar dat doen ze dan in stalen vaten. De witte jongere wordt eigenlijk niet puur gedronken maar word in cocktails verwerkt. De bruine heeft een heel andere smaak en kan ook heel goed puur gedronken worden of worden gebruikt in de beter cocktails. De echt oudere rum drink je uiteraard puur.