Laten we het eens hebben over cocktails. Het is ten slotte zomer en naast zon, zee en terras passen ook de zomercocktails uitstekend in dit rijtje.
Nu kan je natuurlijk een cocktail laten maken door een professional in een bar, maar je kan het ook lekker zelf thuis doen. Natuurlijk heeft een goede bartender een gedegen opleiding hiervoor genoten. Door zijn of haar kennis over het combineren van verschillende dranken en ingrediënten die je kan gebruiken zullen hun drankjes veel meer smaakcombinaties bevatten dan als je minder ervaren bent om een leuke cocktail te maken. Ook de hoeveelheid elixers, kruiden, sapjes, bitters en wat al niet meer die zij tot hun beschikking hebben, is voor de leek bijna onmogelijk om ook in huis te hebben. Maar dat wil niet zeggen dat je geen lekkere cocktails kan maken, alleen ze zullen eenvoudiger zijn dan die van de bartender. Maar er zijn wel wat tips die ik je wil geven om goede mixdranken te maken.
Maak je zomercocktail met kwaliteitsdranken
Op de eerste plaats is het heel belangrijk dat je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt. Dus niet denken: “Laat ik maar het goedkoopste kopen, want het gaat toch de mix in.” Je kent ongetwijfeld het gezegde “een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel.” Zo is het bij het maken van een cocktail ook. Dus koop niet de goedkoopste cognac, gin, rum, vodka of whisky die je op de plank bij de slijter kan vinden, maar ga voor kwaliteit, het zal de smaak van je drankje ten goede komen. Neem ook geen frisdranken en sapjes waar veel suiker in zit, koop zo puur mogelijk. En als je kruiden of fruit nodig hebt, zorg dan dat ze echt vers zijn en biologisch want die hebben veel meer smaak. Natuurlijk hangt aan alles een prijskaartje en drank is niet echt goedkoop, maar bedenk dat je per cocktail maar weinig nodig hebt en dat je in een bar veel meer betaald. Nu zal je in Nederland de duurste cocktail ter wereld niet tegen komen, maar ik vind het wel leuk om te vermelden dat die € 11500,- per glas kost. Nee, dit is geen foutje, deze Winston kost elf duizend vijfhonderd euro. En je kan hem niet eens spontaan bestellen in het Engelse restaurant Gigi’s want de bartender heeft twee dagen nodig om hem helemaal in orde te maken. Natuurlijk moet je hem ook van te voren afrekenen. Wat deze cocktail zo duur maakt zijn onder andere de zeldzame en zeer oude cognac uit 1778, de Dubb Orange Curaçao uit 1860, kummel likeur uit 1770 en angostura Bitter uit 1900. Kortom zeldzame, oude dranken van hele hoge en bijzondere kwaliteit. Zo en nu weer met de beide beentjes op de aarde. Je eigen gemaakte cocktail smaakt beslist ook heel aangenaam.
Nog een tip: veel cocktails maak je met en/of drink je met ijs. Als dat zo is wees dan niet zuinig met de hoeveelheid ijsblokjes. Een vol glas met ijs zal veel minder snel smelten dan als je er 3 of 4 ijsblokjes in doet. Hierdoor blijft de drank lekker koel, maar zal niet snel waterig worden. Over koel gesproken. Als je je cocktail mee naar het stand wilt nemen, maak hem dan ruim van te voren klaar en zet de mix als hij klaar is, zonder ijsblokjes, een tijdje in de ijskast. Schenk hem vlak voor je vertrek naar het strand of bos in een koele thermoskan. Maar nogmaals: hou het simpel. Laat het maken van zo’n Winston of andere ingewikkelde cocktails over aan de professional.
Top 7 zomercocktails by B4men.nl
Gemakkelijk thuis te maken cocktails die je ook kan mee nemen naar je favoriete plekje in de zon.
Pear Martin:
5 cl. Rémy Martin V.S.O.P.;
5 cl. Cointreau;
4 cl. Perensap.
Schep veel ijsklontjes in een tumbler glas;
Rémy Martin erbij en een aantal minuten goed roeren;
Andere ingrediënten erbij doen en weer lang roeren.
OMG!:
5 cl. Hendrick’s gin;
Flesje tonic;
Rode bessen;
Schijfje limoen.
Vul je longdrinkglas met ijs;
schenk de Hendrick’s gin erbij;
schenk het glas verder vol met de tonic;
garneer de besjes in het glas;
en hang het partje limoen aan het glas.
Whisky ginger:
5 cl. The famous Grouse whisky;
flesje Ginger Ale;
2 schijfjes verse gember;
Schijfje limoen.
Vul je longdrinkglas met ijs;
Doe de gember in het glas;
Schenk the Famous Grouse erbij;
Verder vullen met de Ginger Ale;
Hang het schijfje limoen aan het glas.
Hou je van iets zoeter, neem dan i.p.v. The Famous Grouse de Jim Beam.
Mojito:
Handje muntblaadjes;
4 limoen-partjes;
Suikersiroop naar smaak;
3½ cl Brugal Blanco rum of voor wat zoeter Havana Club Añejo 3 :
Flesje sodawater.
Doe de muntblaadjes in een longdrinkglas;
suikersiroop en 3 partjes limoen in het glas;
Vul het glas met ijs.
Schenk de Brugal of Havana Club rum in het glas en roer het geheel goed door elkaar;
Schenk het sodawater erbij en roer weer goed;
Leg de limoenschijf op de drank.
Berry:
3½ cl. Russian Standard Original Vodka;
Cranberry sap;
Partjes limoen.
Vul het longdrink glas met ijs;
Schenk de vodka erover heen;
Vul af met het Cranberry sap;
Garneer met de limoen.
The Genever Symphony:
5 cl Bols oude Jenever of the Bols Genever;
3½ cl. Vermouth;
3½ cl. Grapefruit sap.
3 cl. Suikersiroop ( 2 delen siroop: 1 deel water);
Vul een tumbler met ijs, en doe de Genever en de andere ingrediënten in het glas. Flink roeren.
Sounds like Ernest:
5 cl. Boulard Calvados;
2 cl. Limoen sap;
Schijfje appel;
Old Jamaican Ginger beer.
Vul het longdrinkglas met ijs;
Boulard Calvados en het limoensap erbij en goed roeren;
Vul het glas af met het Old Jamaican gemberbier;
Garneer met wat limoenschil, een schijfje appel en een rietje.
Geniet van al het goede deze zomer, proost!
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl
Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol. Geniet maar drink met maten.