Gehaktballen, ze zijn er in vele smaken en je kan ze groot of klein maken. De gehaktbal is echt een onderschat stukje vlees bij de avondmaaltijd en mensen nemen vaak niet genoeg tijd om echt een lekkere gehaktbal te maken. Kijk, over smaak valt niet te twisten, maar een gehaktbal moet wel lekker sappig en mals zijn. Nou, ik heb weleens gehaktballen gegeten waar je iemand mee kan neerknuppelen, sorry, maar dat KAN toch niet de bedoeling zijn!!! Je kan ook zoveel variëren met een gehaktbal, gebruik eens andere kruiden en BOEM…totaal andere smaak. Ik heb vandaag voor jullie een basisrecept zoals ik mijn gehaktballen klaarmaak. Mijn gehaktballen staan minimaal 2 uur zachtjes te sudderen op het vuur, net zoals je eens stoofschotel maakt.
Wat heb je nodig voor 4 gehaktballen
500 gram gemengd gehakt, ik gebruik altijd lam en rund
1 geklutst ei
1 el sambal badjak
scheutje ketjap manis
1 tl kerriepoeder hot
3 tl paprikapoeder
1,5 tl cayennepeper
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
flink wat gemalen zwarte peper
snuf zout
2 bouillonblokjes
500 ml water (of tot de ballen net niet onder staan)
olie
roomboter
Hoe maak je het
– Meng het gehakt met alle kruiden, ei en een scheutje ketjap manis.
– Kneed alles goed door, tot je een smeuïg geheel krijgt
– Verwarm in een braadpan(niet te grote pan) wat olie met een flinke klont roomboter
– Bak de gehaktballen rondom mooi goudbruin aan
– Verkruimel de 2 bouillonblokjes eroverheen en schenk +/- 500 ml water erbij
– Zet de pan op de kleinste pit en het laagste vuur en laat ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven. (zorg ervoor dat de gehaktballen net niet helmaal onder water staan)
Super simpel, Super makkelijke en Super lekker!!!