Ik ben zelf echt gek op Spaanse tortilla en vind het daarom ook jammer dat het jaaaaaren geduurd heeft voordat ik weer tortilla gegeten heb. Voor onze andere blog Familie over de Kook heeft Marie Louise deze Spaanse tortilla gemaakt met een zelfgemaakte aioli. Gelukkig was deze zo goed gelukt, dat tegenwoordig Spaanse tortilla’s weer vaker op het menu staan thuis.
Recept Spaanse tortilla
Benodigdheden:
- 2 grote kruimige aardappels
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 150 gram chorizo
- 6 eieren
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 handje verse peterselie
- zout en peper
- 50 gram geraspte kaas
Bereiding:
Schil de aardappel en snijd deze in dunne schijfjes. Snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook fijn, de rode paprika en reepjes en de chorizo in blokjes. (ik haal zelf het velletje van de chorizo)
Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en bak hierin de aardappelschijfjes, de paprika reepjes en de knoflook met een snufje peper en zout in 10-15 minuten gaar met de deksel op de pan. Vergeet niet tussendoor het geheel om te scheppen.
Mix ondertussen in een grote mengkom de 6 eieren met 1 handje vers gesneden peterselie en een snufje peper/zout.
Als de aardappels gaar zijn, voeg dan de blokjes chorizo toe en 1,5 tl gerookte paprikapoeder. Bak het geheel voor 3 minuten op hoog vuur. (het is niet erg als de aardappels wat uit elkaar vallen)
Voeg het aardappel/chorizo mengsel toe aan het eimengsel en roer dit goed door elkaar
Verhit een scheutje olijfolie in een oven bestendige koekenpan en giet het aardappel/ei mengsel in de pan. Bak ongeveer 5 minuten tot de randen zijn gestold. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas en zet de pan voor 5-7 minuten in de oven. Laat de tortilla iets afkoelen alvorens je hem omdraait op een bord. Serveer met een salade en zelfgemaakte aioli.
Recept Aioli
Benodigdheden:
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook geraspt
- 50 milliliter olijfolie mild
- 2 theelepels citroensap
- 1/2 theelepel mosterd
- peper en zout
Bereiding:
Doe de eidooier met de geraspte knoflook, 2 tl citroensap, 1/2 tl mosterd en een snufje peper/zout in een mengbeker. Voeg al mixend beetje bij beetje de olijfolie toe. Breng op smaak met eventueel extra peper en/of zout.