Eigenlijk ben ik zelf helemaal niet zo’n liefhebber van gamba’s maar voor deze pittige gamba’s in sweet chilisaus maak zelfs ik een uitzondering. De liefde van de man gaat door de maag zeggen ze toch? Ik weet dat Jan Willem heel erg graag gamba’s eet, hij is dus nu heel erg blij en als hij blij is dan ben ik blij hahaha. De saus bij deze gamba’s is trouwens ook erg lekker om met kip te maken. Lust je dus echt helemaal geen gamba’s, vervang deze dan door stukjes kip. Houd er dan alleen wel rekening mee dat je de kip iets langer moet bakken dan de aangegeven tijd voor de gamba’s.
Recept pittige gamba’s
- 300 gram rijst
- 1 zak wokgroenten naar keuze
- 20 gamba's schoongemaakt
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 centimeter verse gember geschild en gerastp
- 2 theelepels rijstazijn
- 2 theelepels maïzena
- snuf peper en zout
- 3 theelepels oestersaus
- 1/2 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels sojasaus
- 1,5 eetlepel ketchup
- 1/2 groentebouillonblokje
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 1 rode peper fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 bosui fijngesneden
- olie
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng de gamba's met een snuf peper, zout, rijstazijn, en maïzena. Meng in een schaaltje de oestersaus, sojasaus, suiker, chilisaus, ketjap manis en ketchup.
- Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan en fruit de ui, rode peper, gember, knoflook en het halve bouillonblokje. Voeg de garnalen toe en bak deze voor 1 minuut. Voeg dan de saus toe en bak op hoog vuur mee voor 2-3 minuten tot de gamba's gaar zijn. Wil je ze eten als snack, laat de saus dan zo. Eet je de gamba's met rijst voeg dan eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is. Bestrooi op het laatst met de bosui.
- Wok de groenten en serveer de pittige gamba's met rijst en de wokgroenten.
Pittige gamba’s in sweet chilisaus