Oliebollen met bier maken maar dan net even anders. Ik kreeg vorige week een heerlijk pakket van Grolsch opgestuurd. Hierin zat een recept om oliebollen met bier te maken en de nieuwe fles Grolsch Finale. Hier wilde ik echt heel erg graag mee aan de slag. Een echte Nederlandse oudejaarsavond gaat vaak samen met champagne en oliebollen. Dit is eigenlijk de gruwel van champagne liefhebbers, chefkoks en smaakpuristen. Champagne en oliebollen gaan namelijk helemaal niet samen! De mooie en droog zure bubbel van de champagne gaat helemaal niet lekker met het vette van de oliebol. Grolsch heeft in samenwerking met Arvid Bergström hier iets op bedacht. Ieder jaar brouwen zij het Finale Bier en daar hoort dan ook een waardige oliebol bij de “Finaleoliebol”.
Deze oliebol wordt niet alleen gemaakt met bier. Er gaat door deze oliebol ook nog champignons en perzik. Dit meen je niet….ik hoor het je denken! Toch geeft deze combinatie echt een ontzettend lekkere smaak aan je oliebol. Ga het dus zeker eens proberen 🙂
recept oliebol met bier
- 375 gram tarwebloem
- 1 flesje Grolsch Herfstbok of Trippel of Herfstbok 0,0%
- 20 gram roomboter gesmolten
- 1 ei
- 5 gram droge gist
- 1 theelepel suiker
- snufje zout
- poedersuiker
- frituurolie
- 4 stuks kastanje champignons in hele kleine stukjes gesneden
- 1,5 perzik uit blik in hele kleine stukjes gesneden
- snufje kaneel
- beetje gedroogde peterslie
- snufje zout en peper optioneel
- Doe de bloem, roomboter, bier, ei, gist, suiker en zout in een grote kom. Roer alles door elkaar en laat afgedekt op een tochtvrije plek 1 uur rijzen.
- Meng ik een kom de stukjes champignons, stukjes perzik, snufje kaneel en een beetje gedroogde peterslie. Voeg eventueel een snufje peper en zout toe.
- voeg na het rijzen de vulling aan het oliebollen beslag toe. Roer het geheel nog een keer goed door.
- Neem een grote zwarte (gietijzeren) pan en vul deze met frituurolie en verwarm de olie tot 180/185 graden. Als je olie op temperatuur is kan je voorzichtig met een ijslepel bollen beslag in de olie laten glijden. Ikzelf werkte liever met twee eetlepels.
- Na ongeveer 2 minuten zullen de oliebollen vanzelf omdraaien. Wanneer ze dit niet doen, moet je ze even helpen met een schuimspaan. Na 4 a 5 minuten in totaal zijn je oliebollen klaar en kan je ze uit het vet halen. Leg je oliebollen in een bak met keukenpapier erin.
- Serveer de oliebollen op een groot bord of schaal en bestrooi de bollen eventueel met poedersuiker.
oliebollen met bier: Grolsch Finale oliebollen
Ik (en de rest van het gezin ook) waren best een beetje sceptisch of deze oliebollen lekker zouden worden. De combinatie van bier, champignons en perzik sprak ons namelijk niet 1,2,3 aan 😉 Toch waren wij echt aangenaam verrast! Zo aangenaam verrast dat ik de oliebollen 31 december weer ga maken.
Grolsch Finale bier
Met de Grolsch Finale biedt de meesterbrouwer van Grolsch, Marc Janssen, mensen die wel eens wat anders willen drinken dan champagne een feestelijk alternatief. De Finale wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist waardoor het bier een diep karakter krijgt. Als je dus klaar bent met het bakken van de oliebollen, ga je heerlijk zitten. Schenk een glas Finale bier in en geniet van een heerlijke bier-spijs combinatie. Proost!!! Op naar een mooi, gezond en liefdevol 2021.
geen 18 jaar geen alcohol!