Ik heb vroeger nachtmerries gehad van Rayman! Toen Rayman 3 uitkwam werd ik blijkbaar ’s nachts gillend ‘wakker’ althans, dat is wat mijn ouders zeiden. Ik had het idee dat ik sliep, totdat we een midweek ertussenuit gingen en het ineens over was. Het 3D van de game was toen misschien net even teveel voor mij als 9 jarige gup. Nu ben ik inmiddels 23 en mag ik Rayman spelen op de Switch, dit keer wel de 2D versie haha.
De verhalen achter de schilderijen
Als je de game start kom je terecht in de main gallery waar je met Bubble dreamer praat. Die legt uit dat achter ieder schilderij een verhaal en avontuur zit en er tevens ook een mythische wereld achter schuilt. Aan jou de taak om de Teensies te redden. In totaal zijn het er 826, dus je bent niet zomaar even klaar. Rayman doet dit natuurlijk niet alleen maar samen met Globox…ook een oude bekende! Jou taak is om in het schilderij gezogen te worden en door rennen, springen, vechten en puzzels op te lossen de werelden te overwinnen en daarbij ook de geheimen achter ieder schilderij te ontdekken. Op de Nintendo Switch heb je ook nog meer game mogelijkheden zoals Kung Foot, Kung Foot Tournament en ook heb je Challenges.
Teensies in Trouble
In iedere wereld zijn er 10 teensies om te redden. Hoe meer hoe hogere score je uiteindelijk hebt en zo de goude troffee mee naar huis neemt. Let ook op dat je alle munten verzamelt onderweg om de beste score te krijgen. Het spel is dus een 2D Jump & Run game. Je moet bij dit soort games goed opletten of niet ergens iets verbogen achter een kist ligt of dat je nog ergens naar boven kan gaan door op een bepaalde manier te slingeren. Het is weer even nostalgie. Deze game hebben ze ook uitgebracht op de andere consoles, dus als je hem eerder hebt gespeeld is er denk ik niet veel extra’s dan dat hij misschien een tikkeltje anders speelt op de Switch.
Het spel heeft echt zijn charmes, zeker omdat het een ‘vlak’ spel is heeft Ubisoft echt goed zijn werk gedaan om het grafisch echt mooi te maken. De stijl past zeker in het rijtje van Nintendo. De details zijn zelfs op handheld mode echt verrassend goed en keer op keer moet je maar goed kijken waar dan het geheime luikje of deurtje zich bevindt. Normaal kan je die wel in een game zien, dan is het contrast een beetje anders. De muziek valt eigenlijk ook niet over te klagen. De omgevingsgeluiden en de gekke kreten van de Teensies laten het sentiment weer borrelen! Daarbij heeft Ubisoft gewoon echt twee dikke games weten neer te zetten voor de Switch namelijk deze en Mario + Rabbids® Kingdom Battle die ik al eens eerder heb gereviewed.
De mini-game Kung Foot
Van horen zeggen is deze modus erin gekropen om een beetje de stress los te laten bij het developpen van de game. Zo kan je met zijn vieren spelen of in je eentje tegen iemand online. Het is een leuke toevoeging als je even zin hebt in iets anders en ik snap wel waarom hij ook is doorgezet in de game haha.
Mocht je Rayman Legends nog niet eerder hebben gespeeld en heb je de switch liggen dan is dit zeker een leuke game als je de eerdere Raymans hebt gespeeld. Vooral de nostalgische waarde is in dit geval heel wat waard en eigenlijk zit de game super goed in elkaar!
Geschreven door Nick Strijbos