Een nieuwe auto rijden zonder in één klap een flinke smak geld kwijt te zijn? Dat kan met private lease. Het concept is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. Je rijdt een gloednieuwe auto zonder gedoe met onverwachte kosten. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen? B4men is voor jou in de voor en nadelen gedoken. In dit artikel leggen we je wat meer uit over de manier van leasen.
Wat is private lease?
Met private lease rij je een auto voor een vast bedrag per maand. Dit doe je zonder dat je je druk hoeft te maken over onderhoud, verzekering of afschrijving. Het enige waar je zelf voor moeten zorgen en betalen is de brandstof of bij een elektrische / hybride auto de elektriciteit. Je sluit een contract af voor een door jou gewenste periode dit is meestal tussen de 24 en 60 maanden. Er zijn ook kortlopende lease periodes echter zijn deze vaak wel een stuk duurder. Nadat je lease contract is afgelopen lever je de auto gewoon weer in.

Geen bijtelling bij private lease
Voor mensen die de mogelijkheid hebben om een auto zakelijk te lease moet goed uitrekenen wat voor hen het voordeligste is. Want er zit wel wat verschil tussen prive of zakelijk lease. Eén groot voordeel ten opzichte van zakelijke lease: bijtelling is niet van toepassing op private lease. Dit betekent dat je niet extra belasting hoeft te betalen voor het privégebruik van de auto. Je betaalt simpelweg het afgesproken maandbedrag en daar blijft het bij. Dit is heel overzichtelijk. Uiteraard kan je de kosten voor je eventueel zakelijk gereden kilometers wel op je bedrijf declareren. Hiervoor moet je wel een goede registratie voeren.
De voordelen van private lease
Waarom kiezen steeds meer mensen voor private lease? Hier zijn de grootste voordelen:
1. Vast bedrag per maand
Geen verrassingen! Je weet precies wat je iedere maand betaalt. Dit maakt het financieel overzichtelijk en voorkomt onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud.
2. Geen zorgen over onderhoud en verzekering
Onderhoud, reparaties, pechhulp en verzekering? Dat is allemaal inbegrepen. Zo sta je nooit voor onverwachte rekeningen bij de garage.
3. Je rijdt altijd in een nieuwe of jonge auto
Private leasecontracten worden vaak afgesloten voor gloednieuwe modellen. Hierdoor profiteer je van de nieuwste technologie, zuinigere motoren en betere veiligheidssystemen. Geen zorgen over oude meuk dus.
4. Geen spaargeld nodig
Een nieuwe auto kopen betekent vaak een flinke investering. Met deze vorm van leasen hoef je niet in één keer een groot bedrag neer te leggen. Handig als je liever je spaargeld ergens anders voor gebruikt.
5. Flexibiliteit in looptijd en modellen
Of je nu voor een kleine stadsauto of een ruime gezinswagen gaat, er is voor iedereen wel een geschikte leaseoptie. Je bepaalt zelf de looptijd en kilometerbundel, zodat het perfect aansluit bij jouw situatie.

Zijn er ook nadelen?
Geen systeem is perfect, dus private lease heeft ook een paar aandachtspunten. Je zit vast aan een contract, dus vroegtijdig opzeggen kan kosten met zich meebrengen. Daarnaast is het belangrijk om goed op de kilometerbundel te letten: rijd je meer dan afgesproken, dan kunnen er extra kosten bijkomen. Maar goed, dat is met elke vorm van leasen het geval.
Is private lease iets voor jou?
Ben jij op zoek naar een nieuwe auto zonder grote investering en zonder zorgen over onderhoud? Dan is private lease absoluut het overwegen waard. Je weet precies waar je aan toe bent, hebt geen gedoe met verzekeringen en rijdt altijd in een modern model. Check bijvoorbeeld de private lease aanbiedingen en ontdek wat er voor jou mogelijk is!

Veelgestelde vragen over private lease FAQ
Veelgestelde vragen (FAQ)
Ja, maar hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Vaak is er een mogelijkheid tot afkoop, maar dit hangt af van de voorwaarden van je leasecontract.
Bij de meeste aanbieders betaal je een meerprijs per extra gereden kilometer. Dit bedrag staat vermeld in je contract, dus check dit vooraf goed.
Ja, in de meeste gevallen is wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag. Je hoeft hier dus niet apart voor te betalen.
Schade is meestal gedekt door de all-risk verzekering die in je leasecontract zit. Wel geldt er vaak een eigen risico, net als bij een reguliere autoverzekering.
Ja, een private leasecontract wordt door hypotheekverstrekkers gezien als een financiële verplichting. Dit kan invloed hebben op het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een huis.