De opkomst van de rokerige whisky

Whisky is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen, we zijn steeds meer whisky gaan drinken. We schenken niet zomaar een paar glazen in, maar we zijn ons er steeds meer in gaan verdiepen. De leeftijd van de whisky is omhoog gegaan en de leeftijd van de whisky-drinker is juist naar beneden gegaan. Eindelijk heeft de whisky het imago van “ouwe lullen drank” echt van zich afgeschud. De verdieping in de drank heeft ervoor gezorgd dat we steeds hogere eisen stellen aan de drank. Toch merk ik dat er nog steeds wat vooroordelen uit de oude tijd zijn meegeholpen en het is tijd dat die gaan verdwijnen. Laat de rokerige whisky maar komen.

DSC06544

Vooroordelen bij whisky

Er zijn veel vooroordelen over het drinken van whisky. Zo zien we alleen maar de kwaliteit van single malt, moet een whisky oud zijn en een rokerige whisky is voor de gevorderde drinker. Deze drie vooroordelen hoor ik echt heel erg vaak voorbij komen. Jammer, want door deze vooroordelen loop je veel mooie whisky’s mis. Binnenkort zal ik meer vertellen over de leeftijden en over de blended whisky. Vandaag gaan we genieten van rokerige whisky.

DSC06547

Hoe krijg je een rooksmaak aan de whisky

De rokerige whisky is steeds meer in opkomst en juist veel jonge mannen weten deze whisky te vinden. Hoe komt het nu dat de whisky naar rook smaakt? Om alcohol te maken uit graan moet er eerst gemout worden, in dit proces word het zetmeel in de korrel omgezet in suikers. De korrel moet hiervoor ontkiemen maar dit proces moet ook weer tijdig gestopt worden omdat anders het plantje de suikers gaat gebruiken om te groeien. Het is de bedoeling om de kiem te drogen en zo het proces van ontkiemen te stoppen, dit kan met hete lucht en met rook van een turf gestookt vuur. De hete lucht zal het proces stoppen maar zonder hierbij smaak af te geven. Wanneer er echter rook van turf  gebruikt word, zal deze rook een intense rooksmaak aan de mout meegeven. De intensiteit van de rook word uitgedrukt in het ppm gehalte, hoe hoger hoe intenser de smaak. Hier wil ik wel aan toevoegen dat dit ppm gehalte een niet gecontroleerde en wetenschappelijke onderbouwing heeft. Er wordt soms best een beetje kritisch naar het ppm gehalte gekeken en niet onterecht lijkt mij. We weten namelijk niet wanneer een kiem exact verzadigd is en dus wanneer hij stopt met het opnemen van de rook. Het wil dus niet altijd zeggen dat wanneer je de mout maar langer laat liggen, dat hij dus dan ook maar meer rooksmaak zal bevatten.

DSC06540

Drinken van een rokerige whisky

Iedere whisky is met zorg er liefde gemaakt en verdient het dus om van genoten te worden. Hoe is niet aan mij, niet van je whisky zoals jij het wilt! Natuurlijk is een rokerige whisky niet de meest toegankelijke drank voor veel mensen, het is een liefhebbers drank. De jonge generatie drinkers heeft een veel ruimere keus aan verschillende whisky’s dan de oudere drinkers hebben gehad. Voor veel oudere mannen was er de jonge Schotse whisky of Amerikaanse zoete whiskey. Iedereen snapt dat het dan een stuk lastiger wordt om dan de overstap te maken naar de krachtige en intense rokerige whisky. Ik denk dat dit de meest logische verklaring is waarom de jonge generatie meer open staat voor de rokerige whisky. Wanneer je wilt starten met rokerige whisky is het belangrijk het rustig op te bouwen. Begin met zachtere whisky’s die niet te hoog zijn in alcohol, vaak zijn de rokerige whisky’s op vat sterkte omdat ze dan nog een tikje krachtiger worden. Ook zijn de oudere whisky’s van nature al wat zachter, dus dan heb je wel een mooie rooksmaak maar niet gelijk een mond die in de brand staat. Kortom, heel erg veel om mee te experimenteren. Neem de tijd hiervoor en vergeet niet dat iedere whisky zijn eigen karakter heeft. Vind je die ene rokerige whisky niet lekker, dan wil dat niet zeggen dat je helemaal niet van een rokerige whisky houdt.

Dit zijn mijn rokerige whisky’s:

DSC06542

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
5 comments
  • Mooie verzameling. Mijn favorieten zijn Caol ila 12, Lagavulin 16, Octomore en de budgetvariant Finlagan. Allemaal aanraders voor degene die van peated whisky houden.

  • Of wat dacht je van The Old Ballantruan The Peated one. Een geweldig lekkere peated whisky voor een sympathieke prijs.

  • Bowmore Legend enLaphroaig zijn wel mijn favoriet en rokerige whisky is sowieso mijn voorkeur. Mooie verzameling heb je staan.

  • Ik ben een beginnende Whisky drinker. De Jameson gebruik ik om Irish Coffee te maken (ik vind het leuk om dat zelf te maken)
    Ik wist niet wat ik nou lekker vond. Iemand raadde mij een Bowmore 12 aan. Die is tot nu toe mijn favoriet. Die smaak blijft zo lekker lang in je mond zitten. (als iemand nog aanraders heeft. Let me know) Meestal rook ik er een sigaar bij. Meestal een Balmoral of een Hajenius.

  • Ik kan iedereen de Tomintoul- The gentle dram , aanraden.
    Heerlijke, betaalbare single malt whisky. (‘With a peaty tang’ , die met het groene etiket.)

    Daarnaast verknocht aan de laphroaig Quater Quask !

Written by Jan Willem Huffmeijer