Je favoriete games spelen kan voor eindeloos plezier zorgen, maar dat plezier wordt flink vergald wanneer je voortdurend last hebt van vertraging. In de gamewereld wordt dat lag genoemd, een term die afkomstig is van het Engelse woord latency. Hoe beter, stabieler en sneller je internetverbinding is, hoe minder je last hebt van lag. Natuurlijk zorg je er allereerst voor dat jouw computer niet de beperkende factor is. Met een oude, trage computer zul je nooit die recordtijd neerzetten voor jouw favoriete racespel en zul je het nooit winnen van je tegenstander in welk spel dan ook. De ander is je dan altijd een stapje voor. Maar als je thuis alles op orde hebt, is alleen je internetaansluiting nog een belangrijk punt van aandacht.
Supersnel internet via glasvezel
Glasvezel is het toverwoord op het gebied van supersnel internet. Iedereen die ooit wel eens een morsecode heeft geseind met behulp van een zaklantaarn, begrijpt vrij snel hoe het werkt. Een glasvezel is een vezel, zo dun als een haar, maar gemaakt van glas. Met behulp van een laser is het mogelijk om een lichtsignaal met enorme snelheid door die vezel te sturen. Deze techniek is in de loop der jaren doorontwikkeld tot een systeem waarmee gegevens kunnen worden verstuurd op dezelfde manier als via de traditionele coax kabels, maar dan veel sneller. Het gevolg is dat we nu al op grote schaal gebruik kunnen maken van dergelijke netwerken. In de komende jaren wordt door netwerkbedrijven fors geïnvesteerd in deze ontwikkeling. Dat is hard nodig, want het datagebruik in ons land stijgt nog steeds en met glasvezel kunnen we die enorme toename aan
Niet duurder dan andere netwerken
Vaak wordt gedacht dat je voor het gebruiken van een glasvezelnetwerk een stuk dieper in de buidel moet tasten dan bij andere netwerken. Dat is echter een misverstand. Ga je de tarieven voor een glasvezelabonnement vergelijken met die van andere netwerken, dan zie je dat het prijsverschil eigenlijk vooral zit in het type abonnement en de eventuele extra’s die de provider daarbij levert. Veel netwerken bestaan namelijk tegenwoordig al voor een groot deel uit glasvezel. Het zijn vooral de aanlegkosten voor nieuwe delen van het netwerk, die veel geld kosten. Lang niet overal is glasvezel namelijk al beschikbaar tot in de woning. En natuurlijk is dat laatste van essentieel belang om de lag in jouw game te voorkomen. Je kunt de glasvezel postcodecheck doen om te controleren of op jouw locatie al een glasvezelnetwerk ligt.
Maakt het 5G-netwerk glasvezel overbodig?
Nee, want het 5G-netwerk is bedoeld voor draadloze communicatie en is zelfs afhankelijk van het glasvezelnetwerk. Via je telefoon kun je weliswaar draadloos gebruik maken van het 5G-netwerk, maar uiteindelijk komt jouw signaal via een antenne in jouw omgeving toch in een bekabeld netwerk terecht. En raad eens? Die bekabelde netwerken, dat zijn glasvezelnetwerken. Anders zou het beslist niet mogelijk zijn om die enorme datastromen adequaat te kunnen verwerken.
Dit artikel is tot stand gekomen via een samenwerking. Door dit soort samenwerkingen kan ik je op B4men blijven voorzien van artikelen.