Lamsrack van de bbq met groenten en een couscous. Natuurlijk sta ik als man heel graag achter mijn Big Green Egg. De mooie stukken vlees kunnen niet groot genoeg. Toch wilde ik deze keer het eens over een heel andere boeg gooien. We gaan voor iets dat heel goed past in de zomer. De smaken van de Moorse keuken vind ik altijd bijzonder en niet onbelangrijk erg lekker. Deze lamsrack van de bbq past qua smaken hier volledig in. De kruidige en lekker krokante korst van de lam, gaan heel goed samen met de groenten en de couscous mag natuurlijk niet ontbreken. Eet smakelijk!
Lamsrack van de BBQ
Door de drie recepten lijkt het best veel werk om deze maaltijd op tafel te zetten. Toch valt dit echt heel erg mee! Wat belangrijk is, is een goede planning. Begin met het aansteken van de bbq. Ik werk het liefst op de bbq maar dit recept kan je ook in de oven klaarmaken. Terug naar de planning. Ik heb ervoor gekozen om de groente als eerst klaar te maken. Deze kan je namelijk prima opwarmen wanneer de lam staat te rusten. Wat je ook weer de tijd geeft om de couscous te maken. Het vraagt even wat planning en wat inzicht maar dit is prima te doen hoor.
Snijd alle groenten en aardappels in grove (redelijk gelijke) stukken. Doe alle groenten, knoflook en aardappels in een grote bakschaal die op de bbq mag. Bestrooi dit met de oregano, zeezout, zwarte peper en de chili vlokken. Besprenkel de groenten met de olijfolie en schud alles even door elkaar.
Zet de schaal op de bbq of in de oven en gril de groenten op ongeveer 220 graden voor 15 minuten.
Deel dit Recept
Recept Lamsrack van de BBQ
Lamsrack met pistache, sumak en sesam
Recept Afdrukken
Lamsrack met een kruidige krokante korst van pistache, sesam en sumak. Klaargemaakt op de Big Green Egg wat extra smaak geeft en het vlees super mals maakt.
Lamsrack met een kruidige krokante korst van pistache, sesam en sumak. Klaargemaakt op de Big Green Egg wat extra smaak geeft en het vlees super mals maakt.
Steek de bbq aan om te grillen. De bbq steek je dus aan op een hoge temperatuur en met een gietijzer rooster. De bbq moet een temperatuur hebben van ongeveer 220 graden.
Smeer de lamsrack in met olijfolie. Grill kort de lamsrack op de hete bbq. (ongeveer 2 minuten per kant)
Kruidenmix maken
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Doe de olie erbij en mix nogmaals. Smeer nu de lamsrack in met het kruidenmengsel.
BBQ of oven op lage temperatuur
Om de lamsrack te garen gebruik je een indirect vuur. Zorg voor een koude zone of een convector. De ideale temperatuur ligt iets boven de 100 graden. Dit is tevens ook voor in de oven. (zet de oven dus lager of zorg ervoor dat de bbq afkoelt naar die 100 graden)
De lamsrack is klaar wanneer die een kerntemperatuur van 53 graden bereikt. Dit is ongeveer na een kwartier (dit kan meer en minder zijn dus houd het goed in de gaten). Wanneer hij de kerntemperatuur van 53 graden heeft bereikt, mag hij van het vuur en moet hij 10/15 minuten rusten. Tijd om de groenten even op te warmen en de couscous te maken. (die recepten staan ook op de blog)
Kook het water. Doe het water in een schaal met het bouillonblokje. Doe vervolgens de couscous erbij. Dek de schaal af en laat het voor 3 tot 5 minuten staan. (de couscous moet net aan onder water staan, voeg dus meer water toe indien nodig)
Kruimel de fetakaas en hak de peterselie fijn.
Schep na 3 tot 5 minuten de couscous om met 1 el roomboter en een scheutje olijfolie zodat hij nog wat luchtiger wordt. Mix de feta en de peterselie erdoor en serveer in een mooie schaal. Bestrooi eventueel met een snufje chilivlokken voor een beetje pit.
TIP: ook erg lekker met wat fijngehakt pistachenootjes
Deel dit Recept
Written by
Jan Willem Huffmeijer
Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.