“Ladderzatte” Sinterklaas speculaas taart, recept B4men

De Goedheiligman is weer in het land en de meeste van ons zijn al druk bezig met kado’tjes kopen voor vrienden en familie. Sinterklaas is bij uitstek een gezellig samenzijn met vrienden en/of familie. Zoals jullie weten hebben wij 2 kinderen, waarvan 1 dochter nog in Sinterklaas geloofd, dus Sinterklaasavond wordt hier groots gevierd. Het wordt niet alleen groots gevierd met kado’s, maar ook lekker eten mag natuurlijk niet ontbreken op Sinterklaasavond. Daarom heb ik alvast een onwijs lekker recept voor jullie. Deze taart is heerlijk voor bij een kop warme chocolade melk (met een scheutje rum), kop koffie of gewoon alleen bij een borreltje. De kinderen genieten van het uitpakken van hun cadeaus en jij geniet van een heerlijk stuk taart, 5 December pakjesavond kan niet meer stuk!

Wat heb je nodig voor de “Ladderzatte” Sinterklaas taart

DSC05191

Voor de bodem:

250 gram bloem

175 gram koude roomboter, in blokjes gesneden

100 gram donkere basterdsuiker

1 ei, geklutst

scheutje cognac

1 el speculaaskruiden

snufje zout

DSC05198

Voor de vulling:

150 gram bloem

150 gram roomboter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden

150 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eieren + 1 ei

snufje zout

1/2 zakje bakpoeder

scheutje citroensap

2 tl speculaaskruiden

1 tl kaneel

scheut(je) rum

scheut(je) cognac

300 gram amandelspijs

Hoe maak je de “ladderzatte” Sinterklaas taart klaar

DSC05196

Begin met het maken van de bodem:

  • Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed tot een soepel deeg, het deeg blijft vrij plakkerig, schrik hier niet van
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het voor 20 minuten rusten in de koelkast

DSC05201 DSC05205

Ga ondertussen verder met de vullingen van de taart:

Vulling 1:

  • Meng met een handmixer de roomboter en de lichtbruine basterdsuiker
  • Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe
  • Voeg dan bloem, zout, bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden en een scheut(je) rum toe
  • Mix dit goed door elkaar

Vulling 2:

  • Verkruimel het spijs in een mengkom
  • Voeg 1 ei, scheut(je) cognac en een klein beetje citroensap toe
  • Meng dit met je handen goed door elkaar tot je een smeuïge substantie hebt verkregen

DSC05206 DSC05209 DSC05210 DSC05211

Ga nu de taart opbouwen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Vet een taartvorm in met roomboter
  • Haal het deeg voor de bodem uit de koelkast en snijd een klein stukje deeg af
  • Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het grootste gedeelte deeg uit tot deze groot genoeg is voor in de taartvorm
  • Bekleed de taartvorm met het deeg
  • Smeer het spijs over de bodem
  • Voeg de taart vulling toe en verdeel deze goed over de bodem met spijs
  • Rol het kleine stukje deeg uit tot een lap en snijd er de letter S uit
  • Leg de letter S op de taart vulling
  • Bak de “ladderzatte” Sinterklaas taart voor ongeveer 40 minuten tot deze mooi goudbruin en gaar is

DSC05219 DSC05218 DSC05229 DSC05233 DSC05234 DSC05237

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer