JAMESON WHISKEY EN HET VERDRIET VAN IERLAND

Volgens mij kent zowat iedere volwassen Nederlander wel het “kopstootje”. Een pilsje wat je gebruikt om een jenevertje weg te spoelen. Een soortgelijke combinatie kennen ze in Ierland ook alleen wordt er whiskey weggespoeld met ’n craft bier. Hoe ze daar hun “koppeltje” noemen weet ik niet maar het zal wel iets onuitspreekbaars zijn in de trant van ’n “seánchille oileánin gaeltacht” of zoiets. Maar gezien er in Ierland heel veel regen valt waardoor je misschien wel gaat drinken noem ik het maar “Het verdriet van Ierland”. Door er een paar te nemen kijk je steeds zonniger het landschap in. Wel uitkijken want op een gegeven moment ben je er knijter lam van en lig je ’s-morgens met een hele grote valse kater in je bed. Op zich is de combinatie bier met jenever of whiskey helemaal niet zo gek want ze hebben dezelfde basis nl.: graan, water en gist. Het bier blijft bier en als je bier distilleert krijg je jenever of whiskey/whisky.

Jatwerk.

De Ieren maken hele straffe biertjes en noemen dat stout. Maar de Ieren zijn ook meesters in het maken van whiskey. Ik kan het je nog sterker vertellen, zij hebben het uitgevonden. De Schotten doen wel alsof zij zijn begonnen met het distilleren van bier, maar ze hebben het recept gewoon gejat en zijn er mee aan de haal gegaan en hebben het whisky (dus zonder E) genoemd. Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat zij er een groot succes van hebben gemaakt. Je zou dus het gezegde: Gestolen goed, gedijt niet goed in dit verband kunnen veranderen in “Gestolen goed, gedijt hier goed”. En dat terwijl de Ieren de ene na de andere rampspoed over zich heen gekregen waardoor er heel veel distilleerderijen op de fles zijn gegaan. Maar zij die alle ellende hebben overleefd maken prachtige whiskey’s die altijd drie keer zijn gedistilleerd. Een van de overlevers is Jameson. Opgericht in 1780 door de Schot John Jameson. Jameson was altijd een grote voorstander van een lange rijping en streeft nog altijd naar de hoogste kwaliteit. Jameson begon begin vorige eeuw ook als eerste hun whiskey te rijpen in sherry-vaten wat nieuwe en hele aangename aroma’s en smaken aan de whiskey gaf. Door dit alles werd Jameson de populairste Ierse whisky en is dat nog steeds.

Van twee één of toch twee?

Ook in Ierland leven ze niet onder ’n steen, maar staan in een moderne wereld. Bij Jameson uit zich dat in een voortdurende zoektocht naar smaak en kwaliteit. Zo kwam de hoofd distiller van Jameson in gesprek met de brouwer van de Cork’s Franciscan Well Brewery. In dat gesprek maakten zij een Masterplan om in de whiskeyvaten van Jameson een tijdje het stout (pittig en zwaar donker bier) van de brouwerij te laten rijpen en de vaten daarna te gebruiken voor de finishing van de Jameson whiskey. Na wat experimenteren is er een hele smaakvolle Jameson Caskmates ontstaan die vorige week in Nederland werd geïntroduceerd.

Feestelijke introductie.

Als je een leuk en goed introductiefeest wil hebben zit je bij Pr-bureau Glasnost heel goed. Zij hadden de opdracht om het feestje voor de nieuwe Jameson Caskmates te organiseren. De locatie die zij hadden bedacht was de brouwerij Two Chefs Brewing in Amsterdam. Opgericht in 2012 door de vrienden en “keukenbrouwers” Sanne en Martijn. Zij brouwen heel succesvol een aantal prachtige biertjes met namen als: Green Bullet, Howling Wolf, Holy Gunter, Funky Falcon. Je snapt hieraan wel dat die twee heel veel lol hebben in hun werk. En hun bieren smaken heerlijk. Ook bedachten de dames van Glasnost dat het weleens leuk zou zijn om de Jameson Caskmates te vergezellen met iets verfijnder eten dan burgers of spareribs van de barbecue. Dus werd het een krokant horentje met foie gras, Coquilles St-Jacques met een mousse van pastinaak en nog meer heerlijkheden die uitstekend blijken te passen bij deze whiskey. Kortom de heerlijke Jameson Caskmates ging met mooie en delicate maatjes de kelen van de genodigden door.

Geuren en smaken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige smaken van de whiskey zelf. Maar deze nieuwe Jameson is vettig, heerlijk fruitig met geuren van rode bessen, groene appel, peer. Al deze aroma’s komen terug in de smaak maar dan nog rijker door Butterscotch, marsepein en eik. Het stout(bier) dat zijn aroma’s in de vaten heeft achter gelaten geven de whiskey zijn lekkere kruidigheid en een tikje zoet. Jameson Caskmates heeft een hele prettige en lange nasmaak waarin chocolade, Butterscotch en hop zijn terug te vinden. Jameson bewijst met de Caskmates dat zij uitstekend kunnen innoveren en de smaken van de huidige tijdsgeest kunnen omzetten in een prachtige moderne whiskey.

De verkoopprijs van de Jameson Caskmates ligt in Nederland zo rond de 28,- Euro.

Sláinte, zou ik zeggen!

Jos Huffmeijer, Le Nez, voor b4men

Foto’s: Iris Duvekot en B4men.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer