Het 8-uur dieet: eten binnen een beperkt tijdsvenster

Genieten van je favoriete maaltijden en tussendoortjes en toch nog afvallen? Dat is de belofte van het 8-uur dieet. Je hoeft geen calorieën te tellen, vreemde gerechten te eten of als een gek te sporten. Hoe ziet het 8-uur dieet eruit en is het echt zo effectief om af te vallen?

Maximaal 8 uur per dag eten

Het 8-uur dieet is een vorm van intermittent fasting. Dat houdt in dat je tijdens bepaalde periodes helemaal niks eet. In dit geval eet je 8 uur van de dag en de overige 16 niet. Dat lijkt misschien een zwaar schema, maar aangezien een mens ongeveer 8 uur per dag slaapt, valt dat allemaal wel mee. Er zijn ook andere schema’s voor intermittent vasten. 5 dagen in de week eten en 2 dagen niet is bijvoorbeeld ook populair. 

Periodes waarin je mag eten

Hoe deel je de 8 uur eten en 16 uur niet eten in? Je bepaalt in principe zelf wanneer je wel en niet eet. Maar over het algemeen is het handig om te zorgen dat je in de avond niets eet. Want dat zijn de momenten waarop we graag naar ongezonde tussendoortjes grijpen. ’s Ochtends het ontbijt overslaan is populair onder volgers van deze strategie om af te vallen. Je begint dan bijvoorbeeld pas vanaf 10:00 of 12:00 uur. Tel daar 8 uur bij op en dat is het laatste moment waarop je iets mag eten.

De theorie achter het 8-uur dieet

Het idee achter deze manier van afvallen is eenvoudig. Je hebt namelijk minder tijd om te eten en daarom eet je uiteindelijk minder. In totaal krijg je minder calorieën binnen. Bij intermittent fasting leef je nog op dezelfde wijze als daarvoor, dus als het goed is verbrand je nog net zoveel energie. Door het verschil in inname en verbruik spreekt het lichaam je reserves aan en je gewicht verliest. Tenminste, dat is de theorie. 

Struikelblokken bij intermittent fasting

Intermittent fasting helpt om gewicht te verliezen, maar het is geen cheat code. Het is handig om te weten dat het eigenlijk geen dieet is. Want een dieet schrijft voor wat je wel en niet hoort te eten. Een struikelblok is dat deelnemers zich tijdens de uren dat ze wel mogen eten helemaal volstoppen met ongezond voedsel. Terwijl de bedoeling juist is dat je intermittent fasting combineert met veel lichaamsbeweging en verantwoorde voeding. 

Intermittent fasting is niet duur

Als je dat advies opvolgt is intermittent absoluut geschikt om af te vallen. Bovendien is het niet duur. Want je eet ongeveer op dezelfde manier als je normaal doet en waarschijnlijk iets minder. Je hoeft niet allerlei exotische ingrediënten in huis te halen of vreemde en smakeloze gerechten te eten. Je portemonnee wordt ook geholpen doordat je minder tijd hebt om te snacken. Tussendoortjes zijn namelijk relatief duur en die eet je tijdens intermittent fasting een stuk minder. 

Conclusie

Het 8-uur dieet is een effectieve manier om gewicht kwijt te raken zolang je ook aan de randvoorwaarden voldoet. Ga verantwoord om met eten en probeer intermittent fasting niet te zien als een shortcut richting je streefgewicht. Want het is uiteindelijk niet meer dan een trucje om automatisch minder te eten. Daardoor werkt het 8-uur dieet vooral als je het combineert met een verantwoorde levensstijl. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer