Help een dresscode!! Gelukkig zie je het niet heel veel meer, een dresscode. Toch is dit misschien nog wel lastiger geworden dan toen een dresscode nog wel heel normaal was. Nu weet je niet meer precies hoe het zat en wat er van je outfit verwacht wordt met een dresscode. Ook mensen die uitnodigen weten niet precies meer hoe ze een dresscode moeten aangeven. Daardoor zie je tegenwoordig veel uitnodigingen met dresscodes als “feestelijk” en een “touch of”. Tja, dit maakt het voor diegene die zich moet gaan kleden voor je feestje niet heel veel makkelijker.
Wat draag je bij een formele dresscode
Een formele dresscode kan je ook weer onderverdelen. Het meest formele wat er bestaat is White Tie. Deze dresscode is echt super chique en hierin kan je als man geen keuzes maken. Het dragen van rokkostuum is verplicht. Ga bij deze dresscode voor niets anders! Na de white tie komt Black Tie als dresscode. Ook deze dresscode is zeer formeel maar hier krijg je als man een tikje vrijheid. Kies een mooi maatpak of en dit heeft de voorkeur, een goede smoking. Een strik en een pochet maken dit helemaal af. Tenue de Ville bij een dresscode gaan de meeste mensen de fout in. Veel mensen verwachten een losse kledingstijl maar dit is niet zo. Tenue de Ville is een formele en sobere kledingstijl. Mannen gaan voor een maatpak met hieronder een lichter maar subtiel gekleurd overhemd. Een das of strik zijn niet verplicht. Een ander formele dresscode is cocktail. Deze stijl is voor de mannen erg makkelijk een mooi zwart pak met een wit overhemd. Een das is niet verplicht en een mooi accessoire als een horloge mag nu zeker.
Netjes, chique en feestelijk welke kleding past bij deze dresscode
Dit zijn dresscodes waarbij het lastig gaat worden. Zoals je kan begrijpen kan hier heel veel fout gaan bij de interpretatie. Tja, wat netjes is voor jou hoeft niet netjes te zijn voor een ander. Wanneer je dit soort dresscodes wilt hanteren, geef dan hierbij een thema. Dit kan al heel veel helpen. Chique jaren 30 is heel anders dan chique jaren 70. Voor dit soort dresscodes kunnen ook kledingtips erg handig zijn. Vertel bij de dresscodes wat voor soort kleding je van je gasten verwacht of vertel wat jullie dragen. Wanneer je verteld wat jullie dragen, kan je gast hier ook rekening mee houden. Het is niet netjes om je gastheer en gastvrouw te overdressen dus let hier goed op. Wanneer je gastheer een tweedelig kostuum draagt, draag jij geen driedelig.
Dresscode bij solliciteren, een bruiloft of een begrafenis
Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijkste dat jij je prettig voelt in je kleding. Kies een outfit die bij jou maar ook bij het bedrijf past. Je voelt je misschien geweldig in een jeans met een shirt maar als iedereen een pak draagt wordt het alsnog ongemakkelijk. Mijn tip, check van te voren eens of het bedrijf waar je gaat solliciteren een Facebookpagina heeft. Anders is gewoon eens gaan kijken op een werkdag ook een goede optie. Zo krijg je een goed beeld van welke kleding de mensen dragen. Voor een bruiloft is het belangrijk dat je je kleedt naar het bruidspaar. Wanneer er geen dresscode is aangegeven, vraag dan bij het bruidspaar of bij de ceremoniemeester, welke kleding er gedragen dient te worden. Voor een begrafenis is het simpel. Dit is een droevige gebeurtenis, hier dient men donkere kleding te dragen, tenzij duidelijk anders gevraagd. Mannen kiezen het beste een mooi pak in (donker) grijs, (donker) blauw of zwart.