Er wordt de laatste tijd veel aan mij gevraagd of ik wil zorgen voor meer gezonde recepten op de blog. Nu wil ik daar uiteraard graag gehoor aan geven, maar ik merk dat ik het toch lastig vind om echt lekkere recepten te maken wat én gezond is én ook wel blogwaardig is. Een salade vind ik te simpel voor op de blog, iedereen kan volgens mij wel een gezonde salade in elkaar flansen. Natuurlijk weet ik heus wel gezonde gerechten, maar zitten jullie nu echt te wachten op bananen pannenkoekjes, quinoa salades met hennepzaad en chiazaad? Ik denk het niet, dus duurt het soms wat langer voordat er een “healthy” gerecht op de blog verschijnt wat ik blogwaardig vind maar wat ook echt gewoon super lekker is. Vandaag heb ik wel een recept voor jullie wat echt super lekker is en super makkelijk om te maken. Het is een gezonde burger gemaakt met kikkererwten en rijst. Denk nu niet meteen gadverdamme!!! Het is namelijk echt ontzettend lekker en zelfs zo lekker dat ik hardop durf te zeggen dat het vlees hier niet gemist werd in huis. Geloof me, dat zegt echt heel wat 🙂
Healthy Burger van kikkererwten en rijst
Wat heb je nodig:
Olie
80 gram rijst
zwarte peper/zeezout
1tl kerrie poeder
2 flinke tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
3 tl harissa (mag eventueel ook sambal zijn)
1 grote blik kikkererwten, omgespoeld
2 bosuitjes, fijngesneden
flinke hand peterselie, fijn gehakt
bruine broodjes/bolletjes
tzatziki
1 avocado, in plakjes gesneden
sla
Hoe maak je het klaar:
- Kook de rijst gaar volgens de verpakking, spoel af met koud water en laat verder afkoelen
- Meng in een keukenmachine de knoflook, harissa, komijn, paprikapoeder, kerriepoeder, peper, zout, bosui en de kikkererwten tot een stevige maar wel smeuïge substantie
- Meng het kikkererwten mengsel met de rijst en peterselie en breng eventueel wat extra op smaak met peper en zout
- Vorm 4 grote wat dikkere burgers van het mengsel en laat even opstijven in de koelkast voor minimaal 30 minuten
- Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan, mag echt wel 1,5 cm olie in de pan staan en bak de burgers mooi goudbruin
- Draai de burgers niet te vaak om anders vallen ze uitelkaar
- Als de burgers mooi goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 6 minuutjes, dan kan je gaan beginnen met de opmaak van het broodje
- Leg wat sla op het broodje, daarbovenop leg je de burger, leg er een flinke klodder tzatziki op en daarbovenop leg je de plakjes avocado
- Besprenkel met wat goede olijfolie en een klein beetje gemalen zwarte peper en zeezout