Gnocchi wat is dat
Als ik iemand vertel dat ik Gnocchi ga eten, dan is de eerste vraag altijd: Wat is dat????? Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse goncco betekent “klont”. Gnocchi is vooral bekend van de aardappel variant, gnocchi di patat. Gnocchi zijn ovale balletjes gemaakt van aardappelpuree en bloem/meel
Hoe wordt Gnocchi gemaakt
Eerst worden de aardappels gekookt en daarna gepureerd tot een smeuïge massa. Dan wordt er een klein beetje meel en zout aan toegevoegd en dit wordt goed gekneden. Tenslotte worden er kleine ovale balletjes van gemaakt. Deze ‘balletjes’ worden kort gekookt…en dit is je Gnocchi! Gnocchi wordt vaak gegeten met een tomaten saus of met een roomsaus.
Vandaag heb ik een heerlijke ovenschotel met Gnocchi in een pittige tomatensaus. Ideaal voor koude winterdagen.
Wat heb je nodig
500 gram gnocchi
2 rode uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, fijngesneden
bakje kastanje champignons, grof gesneden
1/2 tl cayennepeper
scheut rode wijn
1 el oregano
peper/zout
olijfolie
1 bol mozzarella
(eventueel wat extra geraspte parmezaan..dit staat niet op de foto, maar is wel heel erg lekker)
verse basilicum
pakje tomatenpassata (500 gram)
Hoe maak je het
– Verwarm een flinke scheut olie in een hapjes pan en fruit de ui samen met de knoflook
– Voeg dan de champignons en paprika toe en bak eventjes mee
– Breng het op smaak met een 1/2 tl cayennepeper, zout, peper en wat paprikapoeder
– Voeg de tomatenpassata toe, een flinke scheut rode wijn en 1 el oregano en roer het geheel goed door
– Giet er een flinke scheut goede olijfolie overheen en laat de saus ongeveer een 30 minuten zachtjes sudderen
– Kook de gnocchi gaar volgens de verpakking
– Voeg na 30 minuten sudderen de gnocchi toe aan de tomatensaus en roer het geheel even om
– Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en beleg met plakken mozzarella en wat geraspte parmezaanse kaas
– Bak de gnocchi voor 25-30 minuten in de oven, voorverwarmd op 180 graden
– Garneer de gnocchi met verse blaadjes basilicum
Wil je meer lekkere recepten? Neem dan ook eens een kijkje op onze foodblog Familie over de Kook!