Cognac wordt gemaakt in de Charente en Charente Maritiem in het zuid westen van Frankrijk net boven Bordeaux. De cognacstreek is verdeeld in 6 cru’s die mede bepalend zijn voor de kwaliteit en het karakter van de cognac.
De cru die de beste kwaliteit en het mooiste karakter geeft is de Grande Champagne. Hier zit de meeste kalk in de grond die onontbeerlijk is voor de finesse van deze drank. Op de beste locaties van deze cru heeft het cognachuis Frapin zijn wijngaarden. Door de manier waarop Frapin de wijngaarden onderhoudt en cognac maakt behoort hun cognac tot de allerbeste.
Frapin cognac, zoektocht naar de mooiste kwaliteit
Frapin is gevestigd in het hart van de Grande Champagne in het wat slaperige dorpje Segonzac. Hier wordt door Frapin al meer dan 300 jaar cognac gemaakt. Zij bezitten 260 ha wijngaarden waarvan de meeste zijn beplant met Ugni Blanc druiven. Maar er is ook een belangrijk percentage met de mooiste, maar ook moeilijkste, cognacdruif beplant: de Folle Blanche.
Al een aantal jaren experimenteert Frapin onder toezicht van de autoriteiten met een kruising tussen Ugni Blanc en Folle Blanche. Deze nieuwe druif heeft de naam Follignan gekregen en heeft de prachtige eigenschappen van de Folle Blanche maar de resistentie van de Ugni Blanc. Het mooie van Frapin is ook dat zij hun wijngaarden beschermt tegen plantenetende luizen en andere gevaren voor de wijnranken via een biologische en natuurlijke methode.
Het oogsten, distilleren en lageren.
Frapin begint te oogsten als de druiven nog maar net goed zijn. Dat is zeker één week eerder dan de andere telers. De druiven hebben dan de meeste zuren waardoor de wijn weinig alcohol produceert. Frapin distilleert zijn wijn met bezinksel in twee keer in kleine rood koperen ketels waardoor de fruitigheid maximaal behouden blijft. Het distillaat wordt gelagerd in vaten van 360 liter gemaakt van Limousin-hout dat licht getoast is, omdat Frapin lichte cognac wil maken.
Het jonge vocht gaat eerst een vol jaar in vaten van één tot vijf jaar en wordt daarna overgestoken in oudere vaten. De vaten worden in zogenaamde droge en natte “kelders” opgeslagen. Het begrip “kelder” heeft in de cognacstreek een andere betekenis dan dat het woord meestal betekent. De opslag van cognac is altijd bovengronds in hele poreuze ruimtes. Hierin kan de verdamping van alcohol zonder gevaar plaatsvinden.
Frapin heeft in Segonzac een prachtige opslagruimte waar op de begane grond de natte rijping plaats vindt en op de eerste etage de droge. Daar pal onder het dak vervliegt per jaar zo’n 6% alcohol (part des anges) tegen 3% wat normaal is. Die dubbele hoeveelheid verdamping levert heel geconcentreerde cognac op en wordt vooral gebruikt voor hun prachtige kwaliteiten XO Fontpinot (20-22 jaar oud) en de Extra (45 jaar oud).
Deze twee cognacs hebben wat meer pit, prachtige fruit- en bloemenaroma’s en wat minder houttonen dan de andere soorten Frapin cognac. De VSOP (12 jaar), XO Cigare Blend (35 jaar) en VIP-XO (35 jaar) zijn heel fruitig, bloemig, rond en vol van smaak met wat vanille en hints van het eiken.
De cognacs van Frapin rijpen veel langer dan de wettelijke eisen en behoren tot de beste wat de cognacstreek te bieden heeft. Ze zijn bijzonder in trek bij de connaisseurs en liefhebbers van cognac. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de cognacs heel veel prijzen in de wacht slepen. Bij Frapin hebben ze respect voor de natuur, veel geduld en verstaan ze de kunst van het blenden. Hierdoor is elk glas van hun cognac een ontdekkingstocht in heerlijke geuren en smaken.
Santé!
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl
Nog geen 18 jaar? Dan géén alcohol!
Congratulations for this presentation of a family estate that is unique.
Unique because it is as famous as cognac trading houses but that elaborates cognacs only from eaux-de-vies from their own vineyards and distilleries.
In a word : not a trading house but the largest independant family cognac estate…. Worth the visit, if you can be invited 😉