Mijn favoriete Italiaanse brood is toch echt wel een Focaccia. Ik heb een ontzettend lekker basisrecept voor een Focaccia die echt niet kan mislukken. Het voordeel van dit recept is dat het super makkelijk te maken is, niet kan mislukken en een goede basis is voor heel veel andere recepten, maar dat gaan jullie de komende tijd nog wel zien op de site!
Wat heb je nodig voor de Focaccia
Basisdeeg:
500 gram bloem (ik gebruik altijd spelt)
1 flinke eetlepel honing
2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
flinke snuf zeezout
300 ml lauwwarm water
1,5 eetlepel gedroogde gist
Wat heb je nodig voor de topping
100 gram geraspte kaas jong
100 gram geraspte kaas oud
3 rode grote uien, in ringen gesneden
1 bol mozzarella, in plakjes gesneden
1,5 eetlepel honing
1 eetlepel sambal badjak
zout/peper
Begin eerst met de Focaccia te maken, deze moet namelijk ook nog rijzen.
Hoe maak je de Focaccia
– Meng door de 300 ml lauwwarm water 1 flinke eetlepel honing en roer dit goed door
– Doe in een mengkom 500 gram bloem, een flinke snuf zeezout, 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden en meng dit alvast goed door
– Maak een kuiltje en doe daar 1,5 eetlepel gedroogde gist in
– Giet het water/honing mengsel eroverheen en roer met een vork beetje bij beetje de bloem erdoor
– Als je niet meer met de vork kan roeren, begin dan met het deeg goed door te kneden (ongeveer 3-5 minuten)
– Doe de deegbal in een ingevette mengkom en dek het af met huishoudfolie
– Laat het 30 minuten op een tochtvrije plek rijzen
Ga nu verder met de topping
– Verhit in een koekenpan een flinke scheut olijfolie
– Bak op middelhoog vuur de uien glazig
– Als de uien glazig zijn, meng er dan 1 eetlepel sambal bij en 1,5 eetlepel honing
– Zet het vuur lager en laat de uien sudderen in het sambal mengsel
– Als de uien mooi zacht geworden zijn, zet het vuur hoog en bak de uien ongeveer 1 minuut zodat de uien goed karameliseren
– Zet het vuur nu uit en haal de pan van de warmtebron
Als het deeg na 30 minuten mooi gerezen is ga je verder met de Focaccia
– Pak 1 vel bakpapier en verfrommel dit
– Leg het vel bakpapier in een braadslede of ovenschaal
– Leg hier het deeg in en druk het plat en werk goed naar de zijkanten toe
– Bestrooi met een klein beetje kaas
– Beleg daarna met de plakjes mozzarella
– Dan beleg je de Focaccia verder met de gekarameliseerde ui
– Bestrooi tenslotte weer met de geraspte kaas en laat voor weer 30 minuten rijzen. (dit keer niet afdekken)
Verwarm de oven voor op 250 graden hetelucht en bak de Focaccia in ongeveer 10- 15 minuten af.
De dag erna is de Focaccia eigenlijk nog lekkerder!!