Feiten en fabels over je haar die leuk zijn om te weten. Er gaan altijd heel veel onzin verhalen rond over haar. Bijvoorbeeld “groeit je haar door als je dood bent” of “als je je haar vaker knipt dan groeit het sneller”. Welke verhalen zijn nu feit en welke verhalen zijn fabel? Ik geef je graag iets meer uitleg hierover. Ben je trouwens benieuwd naar hoe je het beste je haar kunt wassen? Lees dan ook eens het artikel je haar wassen met koud of met warm water.
Feiten en fabels over je haar
Als je vaak je haar wast, dan word je sneller kaal:
Fabel: Dit is absoluut niet waar! Iedereen verliest tussen de 40-100 haren per dag en hierbij maakt het echt niet uit of je je haar 1x per dag wast of 1x per week. Wel is het zo dat het beter voor je haar en hoofdhuid is om niet iedere dag je haar te wassen.
Als je je haar vaak knipt, dan groeit het sneller en voller terug:
Fabel: Je haar groeit altijd even snel en dit is ongeveer 1,5 cm per maand. Het maakt hierbij dus niet uit of je het haar knipt of laat groeien. Wel is het zo dat als je niet vaak je haar knipt, je punten gaan splijten en dunner worden. Als je haar dan weer geknipt is, dan zijn de lelijke punten weg waardoor je haar voller lijkt.
Van roken wordt je grijs:
Feit: Dit is inderdaad een feit. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de kans om grijs te worden bij rokers 4x groter is als bij niet rokers. Een goede reden om eens te gaan stoppen met roken lijkt mij.
Het beste is om iedere dag je haar te wassen met shampoo:
Fabel: Zoal ik al een klein beetje liet doorschemeren, is het juist niet goed voor je hoofdhuid en haar om je haar iedere dag te wassen. Als je iedere dag je haar wast, dan activeer je de talgproductie van je hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat je haar er vet uit gaat zien. Gebruik je heel veel stylingsproducten, dan moet je ervoor zorgen dat je een kwalitatief goede shampoo gebruikt en eventueel ook een conditioner. Je kapper/barbier of goede drogist kan je hierbij adviseren.
Van stress valt je haar sneller uit:
Feit/Fabel: Niet bij iedereen valt het haar uit als je (veel) stress hebt maar het kan wel degelijk zijn dat je meer haaruitval krijgt als je(veel) stress hebt. Bij (veel) stress wordt er meer adrenaline in het lichaam aangemaakt. Normaal wordt dit in je lichaam afgebroken maar omdat de doorbloeding in je hoofdhuid zwak is, kan de adrenaline bij stress minder goed worden afgebroken. Wanneer de adrenaline in aanraking komt met je talgklieren in de hoofdhuid, dan wordt er melkzuur geproduceerd. Melkzuur is slecht voor de hoofdhuid en de haargroei. Wanneer de melkzuur in de haarwortel komt, wordt de wortelschede aangetast en hierdoor laat je haar los of blokkeert het de groei van nieuwe haren.
Je haar groeit door als je dood bent:
Fabel: Je haar groeit niet door als je dood bent. Als je dood bent stoppen alle processen in je lijf, dus ook de groei van haar en nagels. Haar groeit door de celdeling in het haarzakje en deze celdeling zal stoppen wanneer je dood bent.
Je haar leeft:
Fabel: Om deze fabel moet ik eerlijk gezegd altijd een beetje om lachen. Als je haar zou leven, dan zou het knippen van je haar wel heel erg zeer doen en dan zouden wij als kapper je eerst een verdoving moeten geven tegen de pijn voordat we gaan knippen. Het enige levende deel van je haar zit in je haarzakje, het deel wat naar buiten komt is dood!
Je erft kaalheid alleen van je vaders kant:
Fabel: Dit is ook niet waar. Kaalheid kan je erven van beide ouders. Het is dus niet alleen belangrijk om naar je vaderskant te kijken maar ook naar je moederskant.
Mannen met bruin haar hebben meer haar dan mannen met blond haar:
Fabel: Misschien verbaast dit je maar er is inderdaad verschil in de hoeveelheid haar bij een bepaalde haarkleur. Nu is het zo dat mannen met bruin haar juist minder haar hebben dan mannen met blond haar. Zwartharige en bruinharige mensen hebben ongeveer 100.000 haren op hun hoofd terwijl de blondharige er ongeveer 140.000 hebben. De roodharige zijn het minst bedeeld met ongeveer 85.000
Bij iedereen wordt het hoofdhaar even lang:
Fabel: Dit is ook weer een fabel. Naast de kleur en structuur van je haar, is de lengte die je haar kan bereiken erfelijk bepaald en dit verschilt per persoon. Zeker voor vrouwen die erg graag lang haar willen hebben kan dit heel frusterend zijn.
Onderstaande kapsel artikelen vind je misschien ook interessant
Wat zijn de beste kapsels bij inhammen en dunner wordend haar