Een eigen bedrijf starten is een droom van veel mannen. Het lijkt op het eerste gezicht enorm veel werk, en misschien zelfs ontoereikbaar. Maar is dat wel zo? Wij vinden van niet. Het ligt natuurlijk aan je businessmodel welke stappen je moet nemen om een eigen onderneming te starten, maar het begint allemaal bij een goed idee en een KVK inschrijving. Laten we in deze blog eens kijken naar 10 zaken waar je aan wilt denken.
KVK inschrijving
Natuurlijk begint het hele avontuur met een inschrijving bij de KVK. De vestigingen liggen verspreid door heel Nederland, en je kunt eenvoudig online een afspraak maken. Je geeft hierbij op wat voor soort bedrijf je wilt inschrijven (eenmanszaak, B.V, e.d.) en wat jouw bedrijfsactiviteiten gaan worden. Vaak heb je ook een website nodig om te laten zien dat je serieus bent. Een inschrijving voor een eenmanszaak kost 50 euro, dus een grote kostenpost is het niet!
Website bouwen
De meeste bedrijven hebben een website nodig, maar niet iedereen verkoopt zijn producten online. Toch is het slim om een website te hebben als een soort van visitekaartje. Je kunt het zien als een bron van informatie waar iedereen meer kan lezen over jouw bedrijf.
Naam domein checken
Een website kan niet online gebracht worden zonder een domeinnaam. Daarom moet je altijd de naam van domein checken om erachter te komen of de domeinnaam die je in gedachte hebt, nog beschikbaar is. Zo ja? Dan kun je deze vastzetten voor een klein bedrag. Zo nee? Dan zou je het domein kunnen overkopen (kost vaak veel geld) of een ander domein moeten kiezen.
Boekhouding
De boekhouding is een belangrijk onderdeel van het runnen van een eigen bedrijf. Met de juiste boekhouding weet je precies wat er binnenkomt en wat eruit gaat aan kosten. Tevens moet je een goede administratie hebben om de belastingaangifte mee te doen. Je kunt kiezen voor een online boekhoudprogramma, of een boekhouder inschakelen om je hierbij te helpen.
Bedrijfsplan
Wat is een bedrijf zonder plan? Juist; een idee. Als beginner kun jij het business model canvas template gebruiken. Dit template bestaat uit 7 bouwstenen die je kunt invullen om jouw hele businessmodel rond te krijgen. Denk aan klanten, leveranciers, producten / diensten, tools en meer. Zoek online naar het template, en daar staan ook meteen vragen in die je uitdagen om nog eens kritisch naar je business te kijken.
Concurrenten
Dit is altijd goed om in kaart te brengen. Wie zijn jouw concurrenten? Wat doen zij precies? En de belangrijkste vraag is: hoe kun jij je onderscheiden van hen? Met een degelijke analyse kun jij precies in kaart brengen waarom klanten voor jou zouden kiezen in plaats van de concurrent.
Financiering
Een ander onderdeel van een bedrijf is financiering. Heb je wel voldoende kapitaal om te beginnen? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, zoals bij de bank, crowdfunding of simpelweg leningen van vrienden en familie. Je kunt ook met een partner samenwerken en het bedrijf 50/50 verdelen (of anders) om een goede start te maken.
Ken de regels
Afhankelijk van jouw bedrijfsmodel of idee dat je hebt, kan het zijn dat je te maken krijgt met wet en regelgeving waar je misschien nog niet van op de hoogte was. Het is daarom altijd een goed idee om een advocaat of een andere persoon met juridische kennis in te schakelen om je te adviseren, vooral als je ergens niet zeker van bent. De KVK heeft ook een loket waar je gratis naar kunt bellen. Misschien hebben zij wel tips en advies!
Bouw een team
Een gouden tip (vooral tegenwoordig) is om een team te bouwen. Een team bouwen hoeft niet eens duur te zijn. Je kunt tegenwoordig namelijk goed personeel inhuren via internationale uitzendbureaus of platforms zoals Fiverr. Op deze manier heb je toegang tot talent in landen waar de lonen een stuk langer liggen. Je kunt bijvoorbeeld al een parttime medewerker krijgen voor 200 euro per maand. Dat is gelijk aan 80 uur werk!
Heb plezier!
En natuurlijk; heb plezier. Ondernemen is een levensstijl en daarom moet je er plezier in hebben. Er zullen ups en downs zijn, maar met de juiste mindset zul jij zeker slagen! Leer van de markt, maak indien nodig aanpassingen, en floreer. Succes!