Een tweedehands boot kopen hier moet je op letten. Het is nog niet helemaal het seizoen maar dit is wel de juiste tijd voor het kopen van een tweedehands boot. De meeste boten staan nu in de winterstalling en zullen straks wat onderhoud nodig hebben. Wanneer je een boot wilt verkopen dan doe je dit het liefste voordat je onderhoud heb laten plegen en dus kosten heb gemaakt voor de nieuwe koper. De prijs van de boot is daardoor wat meer flexibel en onderhandelbaar. Ook staan veel boten nu op het droge en is het onderwaterschip goed zichtbaar. Dit geeft je hele goede informatie over de staat van het schip.
Een tweedehands boot kopen is niet zo makkelijk
Oké, je wilt een boot kopen… daar ben je nu uit. Het moment is nu ook goed maar waar moet je op letten wanneer je een boot wilt gaan kopen. Is dit net zo iets als een auto kopen of is het toch net even anders. Ik kan je vertellen het is heel wat anders!! Een boot kopen vraagt om andere aandachtspunten. Deze zet ik graag voor je op een rijtje. Ik richt mij in dit artikel op het kopen van een tweedehands boot. Dit kan bij een dealer of bij een particulier. Je zou verwachten dat een dealer wat betrouwbaarder is maar hier kan je nooit zomaar vanuit gaan. Lees je dus bij voorbaat in en schakel zo nodig iemand in met verstand van zaken. Er zijn speciale botenmakelaars (hiervoor kan je terecht bij o.a. Klop Watersport).
Een boot kopen van een particulier
Er zijn twee soorten particulieren die een boot verkopen. Dit zijn liefhebbers die hun eigen boot verkopen (bij het stoppen of uitbreiden van hun hobby). Er zijn ook particulieren handelaren. Deze personen verkopen voor iemand anders een boot of zij doen af toe wat in- en verkoop van boten. Ga in beide gevallen voor zekerheid en vaar niet blind op de “mooie” verhalen en praatjes. Leg je gesprekken en afspraken vast op papier en/of mail. Zo kan er nooit een geschil ontstaan over dingen die mondeling zijn afgesproken. Met onderstaande checklist kom je een heel eind:
- Begin met vragen! Vragen over wat voor tripjes er met de boot zijn gedaan en wat de reden is van verkoop. Let hierbij vooral op de informatie die je tussen de regels door kan lezen.
- Vraag de gebreken van de boot. Een verkoper heeft een mededelingsplicht en wanneer je vraagt naar de gebreken moet hij deze melden. Wanneer er later toch gebreken blijken te zijn, die zijn verzwegen, dan kan je hier de verkoper voor aansprakelijk stellen.
- Maak een proefvaart. Nu in deze tijd liggen veel boten op het droge maar zorg ervoor dat je met de boot hebt gevaren voordat je deze aanschaft. Zo ervaar je de eigenschappen van de boot het beste. Zorg ervoor dat er op papier toestemming is gegeven voor de proefvaart. Hiervoor heb je een standaard contract die je op internet kan vinden.
- Laat de boot keuren door een onafhankelijk expert. Wanneer je geen makelaar of iemand met kennis wilt inschakelen, zorg dan dat je de boot altijd laat keuren. Zo krijg je een goed beeld van de staat van de boot en de eventueel aankomende kosten voor onderhoud.
- Stel een verkoopcontract op. Een tweedehands boot kopen van een particulier doe je uiteraard zonder garantie. Echter dat maakt de particulier niet helemaal vrij van alles. Bij wet zijn er wel degelijk dingen geregeld waar je een verkoper op kan aanspreken bij klachten. Zorg er dan wel voor dat alle gemaakte afspraken in een contract staan met een handtekening van jullie beiden.
- Betaal via de bank. Wanneer je een tweedehands boot koopt, betaal deze dan altijd via de bank. Dan is er nog meer bewijs van wat er voor de boot is betaald. Wanneer jij of de verkoper het liever contant doen, zorg dan dat je de transactie goed vastlegt in het contract.
Technische tips bij de aanschaf van een tweedehands boot
Een boot kan er aan de buitenkant nog zo mooi uitzien, er kan toch heel veel mis mee zijn. Met deze tips kan je zelf een eerste check doen of er gebreken te vinden zijn. Uiteraard is het handig iemand mee te nemen of mee te laten kijken die verstand heeft van zaken. Met deze tips kom je echt een heel eind:
- Vraag naar het onderhoud dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd.
- Wanneer de boot op het droge staat check even goed het onderwaterschip op gebreken.
- Loop een rondje op en in de boot en kijk naar de bekabeling en leidingen.
- Check de technische ruimtes en opbergvakken. Hier kan je sporen vinden wanneer hier langdurig water in heeft gestaan.
- Check de kleur van de motorolie. Deze moet helder en lichtbruin zijn. Ruik even of hij niet verbrand ruikt. Dit zijn allemaal dingen die gebreken aan de motor verraden.
Tijdens een proefvaart check je de volgende dingen:
- Check of de motor van de boot rustig en constant stationair loopt.
- Wanneer je vaart en de motor is warm gooi dan het gas even flink open. Let hier bij op een goed en niet haperende acceleratie. Ook wanneer je het gas dichtdraait moet de boot rustig afremmen op de motor.
- Loop tijdens het varen alle apparatuur na. Test of alles werkt denk hierbij aan de koelkast, dieptemeters en verlichting.
- Check het roer. Wanneer je aan het varen bent let dan goed op de stuurbaarheid. Check de stuurbaarheid bij verschillende snelheden. Let ook goed op of er tijdens het sturen geen haperingen zijn.