Iedere automobilist is zich verplicht te verzekeren voordat hij de weg op gaat. In de praktijk blijkt het kiezen van een autoverzekering echter lastiger te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Het aanbod van verzekeraars is niet alleen heel groot, maar je staat ook nog eens voor diverse keuzes op het gebied van dekking. Sluit je een wa verzekering af? Of ga je toch voor een allrisk verzekering? En wat is eigenlijk het verschil?
Wat is een wa verzekering?
Iedereen in Nederland die in het bezit is van een motorvoertuig moet deze minimaal WA laten verzekeren. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is in het leven geroepen om mogelijke schade bij derden te vergoeden. Zonder deze verzekering zou het kunnen betekenen dat mensen die weinig geld hebben en schade bij een andere partij aanrichten dit zelf niet kunnen betalen. Hierdoor zit degene die bij het ongeval betrokken is geraakt met de gebakken peren.
Een WA verzekering voorkomt dit en zorgt ervoor dat iedereen die ongewild bij een ongeval wordt betrokken ook een vergoeding mag verwachten. Je auto enkel WA laten verzekeren betekent dan ook dat enkel de schade bij de andere partij wordt vergoed. De eigen schade zal nooit in aanmerking komen voor een vergoeding.
De WA verzekering is verreweg de voordeligste autoverzekering in ons land. Hierbij komt natuurlijk wel dat je bij flinke schade zelf verantwoordelijk bent om deze te betalen. Het afsluiten van een wa verzekering wordt enkel aanbevolen bij oudere auto’s. Deze auto’s zijn het vaak niet waard om voor honderden euro’s aan te sleutelen. Indien ze veel schade oplopen, zal het dan ook beter zijn om een geheel nieuwe (tweedehands) auto te kopen. Daardoor is een WA verzekering eigenlijk altijd voldoende, omdat de premie niet opweegt tegen hetgeen wat je eruit kan slepen in geval van een ongeluk.
Wanneer kies je voor een allrisk verzekering?
Een allrisk autoverzekering afsluiten: wanneer kies je hier eigenlijk voor? De naam zegt het eigenlijk al. Deze verzekering dekt alle mogelijke schades. Hierbij worden ook alle mogelijke risico’s weggenomen. Zelfs wanneer de schuldvraag bij de automobilist zelf ligt, zal de verzekeraar uitkeren. Dit betekent dat je zowel voor natuurgeweld als diefstal en ongevallen bent verzekerd. Kortom, voor alle potentiële gevaren kun je een claim indienen.
Een allrisk verzekering is de meest gebruikte autoverzekering bij jonge en nieuwe auto’s. Hierbij geldt dat dit de meest praktische verzekering is wanneer de auto niet ouder dan 6 jaar is. In dat geval weegt de hoogte van de premie op tegen de mogelijke kosten die geclaimd kunnen worden.
Hou er wel rekening mee dat de premie van een allrisk verzekering hoger ligt dan bij andere autoverzekeringen. Je betaalt logischerwijs meer premie om gedekt te zijn tegen meerdere risico’s. Wie goedkoper uit wilt zijn, kies dan ook bij voorkeur een lagere dekking.
Verander van dekking om kosten te besparen
Heel veel mensen maken de grote fout om jarenlang dezelfde dekking te betalen. Je auto neemt echter in waarde af naarmate de jaren verstrijken. Zodra je al enkele jaren over dezelfde auto beschikt, is het dan ook verstandig om de dekking nog eens onder de loep te nemen en eventueel over te stappen. Zo voorkom je dat je onder- of juist oververzekerd de weg op gaat.
Dit artikel is een samenwerking. Door dit soort artikelen kan ik je op B4men blijven voorzien van informatieve, leuke, handige en lekkere artikelen.