Dit zijn echt de allerlekkerste gehaktballen die we ooit hebben gegeten!!! Hier is geen woord van gelogen en ik raad iedereen aan deze gehaktballen een keertje klaar te maken. Het is echt super simpel te maken en van de jus heb je nog dagenlang plezier. De ballen waren zelfs zo lekker, dat ik ze gewoon met Kerst nog een keertje op tafel zet. Wij hebben ze gegeten met super lekkere chrunchy aardappels uit de oven (recept binnenkort op de site) maar met frietjes of bij de Hollandse pot zijn ze ook lekker, het kan allemaal!
Wat heb je nodig voor de lekkerste gehaktballen
500 gram gehakt, ik gebruikte een mix van lam en rund
100 ml melk
2 witte boterhammen zonder korst
3 grote uien, in halve ringen gesneden
4/5 takjes tijm, de blaadjes fijngehakt
1 ei
1 tl nootmuskaat
peper/zout
1 el sambal badjak
1 flinke eetlepel appelstroop
1 bouillonblokje
2x 50 gram roomboter
olie
1 el bloem
1 flesje bier: ik gebruik Warsteiner winter
Hoe maak je de lekkerste gehaktballen
- Giet over de 2 witte boterhammen 100 ml melk en laat dit even 3 minuten trekken
- Meng het gehakt met 1 el sambal badjak, peper, zout, 1 tl nootmuskaat, 1 ei, de tijm en de boterhammen (de boterhammen eerst goed uitknijpen)
- Meng met je handen tot alles goed gemengd is
- Vorm er 4 gehaktballen van en laat eventjes rusten
- Ga verder met de saus
- Verhit een stoofpan met 50 gram roomboter en een scheut olie
- Fruit de uien met de knoflook en zout/peper
- Voeg 1 el bloem toe en bak kort mee
- Giet het bier erbij en meng met een garde zodat je geen klontjes krijgt
- Voeg 1 flinke eetlepel appelstroop toe en verkruimel het bouillonblokje
- Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen
- Breng op smaak met zout en peper
- Verwarm nu 50 gram roomboter en een scheut olie in een grotere stoofpan
- Bak de gehaktballen mooi bruin
- Voeg de saus toe en laat minimaal 1 uur sudderen
- Breng eventueel nog meer op smaak met zout en peper
- Als de saus te waterig blijft, haal dan de deksel van de pan en laat wat langer door pruttelen. (voeg eventueel een klein beetje maizena toe)
Ik zeg eet smakelijk 🙂
Gooi de overgebleven jus niet weg, maar vries het per portie in…de jus is echt lekker over alles 😉
Ziet er fantastisch uit, dit staat morgen bij ons op tafel denk ik!
Echt heerlijk!!!! Kleingheidje… de knoflook staat niet op de ingrediënten lijst 😉