Actievoeren doe je niet na de verkiezingen! Verbazing regeert op dit moment bij mij. Het maakt niet uit welke medium ik aanzet maar overal zie ik de protesten voorbij komen tegen Donald Trump. Trump, vorige week officieel beëdigd als president van Amerika, is in begin november 2016 als winnaar uit de verkiezingen gekomen. Een groot gedeelte van het Amerikaanse volk staat achter Trump, gezien het grote aantal stemmen. Trump is een man waar je van houdt of waar je een hekel aan hebt. Blijkbaar zijn er veel Amerikanen die hem als president willen zien maar blijkbaar zijn er ook velen tegen ‘president Trump’. De verbazing bij mij zit in het feit hoe hier mee omgegaan wordt. In de gehele verkiezingscampagne horen wij eigenlijk weinig tot geen geluiden van verzet tegen Trump. Op het moment dat blijkt dat Trump verkozen gaat worden komen de eerste demonstraties.
Heel logisch, op het moment dat het kwaad al geschiet is, gaan demonstreren. In de loop van de maanden volgen er steeds meer tegen geluiden steeds meer ‘negatieve’ berichten over Trump. Verbazingwekkend vind ik. Het is een feit dat Trump is verkozen of je nou voor hem bent of niet. Waarom ga je dan achteraf pas actie voeren? Natuurlijk, ik weet ook wel dat het niet geheel zo zwart-wit is zoals ik hierboven schets. Maar het is toch geheel van de zotte? Een overgroot gedeelte van Amerika heeft er bewust voor gekozen om op deze man te stemmen. Wat wil je met de demonstraties duidelijk maken? Dat al deze mensen ontzettend dom zijn? Dat jij meer bent/weet dan deze mensen? Dat deze mensen hun stem niet meetellen? Volgens mij is er ooit een gelijkheidsbeginsel in het leven geroepen om aan te geven dat iedereen gelijk is.
In de aanloop van de verkiezingen, daar moet de strijd gestreden worden. Daar moet je meester worden over je concurrent. Hier is er voor gekozen om alleen maar modder te gooien naar elkaar in plaats van een inhoudelijke campagne te voeren. Wat mij nog het meest verbaasde is dat er, achteraf, feiten naar bovenkomen over Trump waarvan je denkt: “Waarom horen we dit nu pas? Als ik dat wist hadden mensen niet op hem gestemd.” Feiten over zijn dubbele belangen omtrent zijn bedrijven, die hij over gaat dragen aan zijn twee zonen, zijn hotelketen, waarvan een vestiging hiervan in dezelfde straat als het witte huis staat en is gehuurd van de staat. Trump is in dit geval dus huurder en verhuurder. Maar wanneer komen wij hier achter? Wanneer wordt hier over gepraat? Inderdaad, nadat de verkiezingen zijn geweest. Inmiddels is Trump beëdigd en laaien de protesten en demonstraties weer enorm op. Niet alleen in Amerika zijn er protesten maar ook in andere landen gaan mensen de straat op. Wat ze denken te bereiken, ik heb geen flauw idee. Wat ik wel weet is dat deze acties meer verdeeldheid zal creëren en de personen die op Trump hebben gestemd nog bozer. De reden dat ze op hem stemde was met name omdat ze zich eindelijk gehoord voelde. Wat doen wij? Wij maken die groep weer belachelijk om die groep mensen weer apart te zetten en te doen alsof het een stel idioten zijn. Naar mijn mening brengt dat maar één effect met zich mee: Nog meer woede en afstand. Ik ben zelf totaal geen voorstander van Trump en ik denk dat hij een gevaar kan zijn voor de wereld. Maar er is een keuze gemaakt.
Laten we samen komen, niet elkaar veroordelen. Laten we Trump zijn ding proberen te laten doen en het resultaat afwachten. Het resultaat wat ervoor kan zorgen dat de stemmers die zich gehoord voelden, misschien achteraf inzien dat het een utopie was. Maar misschien verbaasd Trump het andere kamp ook wel. Dat wij massaal over 4 jaar zeggen: “Zo gek waren die ideeën van Trump eigenlijk niet, hij heeft het goed gedaan”. Laat een ieder in zijn waarde en geef mensen de kans om op hun bek te gaan of om jou positief te verbazen. Iemand beschuldigen voordat hij iets strafbaars heeft gedaan zorgt ervoor dat hij niets strafbaars doet en jij niets kunt bewijzen. Iemand beschuldigen nadat hij iets strafbaars doet geeft jou recht van spreken, je kunt immers wat bewijzen.
Pascal Meulenbelt voor B4men