Here we go again!! Steek de BBQ alvast maar aan. Na een heerlijke buikspek de vorige keer, vond ik het leuk om nogmaals voor de dag te komen met een lekkere buikspek. Deze keer heb ik gekozen voor een buikspek op Aziatische wijze. Iets meer werk omdat we ervoor hebben gekozen om de buikspek te serveren op een bapao broodje. Een typisch Aziatisch stoombroodje wat niet alleen lekker is maar ook goed zelf te maken is. Binnenkort gaan we de broodjes voor de blog maken maar dan wel gevuld met een andere mooie vulling. Ook heeft deze buikspek in de marinade gelegen wat voor iets meer werk zorgt. Voor de Azië liefhebbers moet dit meerwerk echter geen probleem zijn omdat je hierdoor het echte Azië wel heel goed kan proeven.
Buikspek
Dit heb je nodig voor de buikspek op Aziatische wijze:
1 buikspek van een gewicht naar keuze. Neem niet te weinig, mocht je over houden dan heb je de volgende dag nog wat te smullen
1 rode peper, in ringetjes gesneden
5 tenen knoflook, in plakjes gesneden
6 el sambal. Voor het recept van een homemade sambal klik hier
1 komkommer, in dunne plakjes gesneden
1 bos lente ui, in ringetjes gesneden
6 el ketjap manis
2 tl gember poeder
4 tl five spice poeder
1 hand cashew noten, grof gehakt
5 el hoi sin saus
buikspek op Aziatische wijze
Hoe maak je het klaar:
- We beginnen met het prepareren van de buikspek door het vet kruislings in te snijden
- Pak een grote ovenschotel waar de buikspek in zijn geheel in past
- Maak de marinade klaar met de ketjap, sambal, peper, knoflook, gember en five spice poeder
- Dompel de buikspek goed onder en wrijf de marinade er goed overheen. Laat een nacht in de koelkast afgedekt in de marinade staan.
- Verwarm de BBQ op ongeveer 100 graden
- Leg het buikspek met het vet naar boven op de BBQ voor ongeveer 1,5 a 2 uur en laat het buikspek tot een kerntemperatuur komen van ongeveer 65 graden
- Nu stoken we de BBQ op en grillen we de buikspek af met de vetkant naar beneden tot deze lekker knapperig is
- Haal het vlees van de BBQ en smeer in met de Hoi Sin saus. Laat de saus een klein beetje indrogen, zo kan gelijk het vlees rusten
- Serveer de buikspek Aziatische wijze op de stoombroodjes.
- Schaaf de komkommer in dunne plakjes en beleg over de buikspek
- Snijd de lente ui in ringen en leg dit over de buikspek op het broodje
- Maak het broodje af met een flinke drup hoi sin saus en wat verwarmde cashewnoten
De marinade is niet heel erg pittig gemaakt, voor meer pittigheid is een lik homemade sambal op het broodje altijd een goede optie. Om dit brandje te blussen zeg ik drink er een lekker biertje bij. Dit recept brengt Azië lekker dichtbij.
Ziet er heerlijk uit, gaan we uitproberen! Vraagje alleen wat de witte saus is op het broodje?