Feeling hot hot hot!!!
Yeahhhhh!!!! De zomer is nu dan eindelijk echt begonnen. Ik vind dit weer echt heerlijk. Oké, 38 graden is misschien een klein tikkeltje overdreven, maar je zal me niet horen klagen. Wat ik altijd wel merk bij heel warm weer, is dat ik beduidend minder honger heb. Ook heb ik geen zin om heel lang in de keuken te staan om mijn eten te bereiden. Iedere dag friet of pizza komt op een gegeven moment ook je neusgaten uit en helaas voor mij heb ik momenteel nog geen BBQ. (binnenkort wel, de Black Bastard…ik kan niet wachten) Nu maak ik vaak salade’s klaar en ondanks dat ik dat super lekker vind, vinden mij kids dat helaas niet. Zoals jullie misschien wel weten haal ik vaak mijn vlees in een Turkse supermarkt en daar hebben ze naast de bekende Turkse pizza’s ook Borek’s. Na een aantal maal een Borek meegenomen te hebben, wilde ik het eens zelf een keertje klaarmaken. Dit ging verassend goed en deze Borek is ook verrassend fris van smaak, ideaal dus op een warme/hete zomerdag. Het klaarmaken is misschien een kliederboel, but i don’t care.
Wat heb je nodig voor een Borek spinazie fetakaas
– 1 pak yufka (dit zijn Turkse deegbladeren)
– 2 glazen halfvolle melk
– 3 flinke eetlepels Griekse/Turkse yoghurt
– 100 gram gesmolten roomboter
– peper/zout
– 2 geklopte eieren
– 200 gram fetakaas
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 1 flinke zak verse spinazie
Hoe maak je de Borek spinazie fetakaas klaar
1. Haal de yufka vellen uit het pak en laat eventjes een paar minuten luchten
2. Verhit de oven voor op 180 graden
3. Bak de spinazie op hoog vuur en breng op smaak met peper en zout
4. Laat de spinazie afkoelen in de pan
5. Scheur het deeg kapot in kleine stukken
6. Doe in een grote mengkom de fetakaas en prak in kleine stukjes
7. Voeg de melk, yoghurt, eieren, en roomboter toe en meng dit goed door
8. Vet een grote ovenbestendige schaal in met olijfolie
9. Voeg de stukjes yufka toe aan het kaas mengsel en breng op smaak met peper en zout.
10. Roer goed door en laat dit ongeveer 10-15 minuten intrekken
11. Leg de helft van het mengsel in de ovenschaal en druk met je handen iets aan
12. Verdeel de spinazie over het mengsel
13. Leg daarna het overgebleven mengsel erop en druk ook weer iets aan
14. Bak de Borek in de oven voor ongeveer 40-45 minuten
Deze Borek is super lekker om warm te eten, maar ook super lekker om koud te eten op een warme zomerdag met een ijskoud biertje.
Ook lekker is om ipv spinazie, pittig gehakt toe te voegen en op het laatst te bestrooien met oude kaas.
Heb ‘m net gemaakt. Wel op een bakplaat, dus wat platter geworden. (maar wel veel stukjes. leuk voor verjaardag) Hij is heerlijk. Omdat mijn dochter ook wil proeven en aan de andere kant van het land woont, ga ik wat invriezen. Thanx!
Super leuk om te horen! Voor meer leuke tips kijk eens op onze nieuwe foodblog http://www.familieoverdekook.nl