The Black Grouse: het drinkbare goud.
Het belang van Turf
Turf heeft in Schotland altijd een grote rol gespeeld bij de productie van whisky. Vroeger werd het groenmout altijd gedroogd met de warmte van turf gestookte ovens. Turf was daar de enige en bruikbare brandstof. Het gevolg was dat de meeste whisky’s heel erg rokerig waren. Met de uitvinding van de stoomtrein werden in de gebieden waar een goede spoorwegverbinding tot stand kwam grote vooruitgang geboekt. Ook in de Schotse Hooglanden kwamen door de spoorwegen flinke veranderingen op gang. Omdat de distilleerderijen nu konden beschikken over voldoende aanvoer van cokes en steenkool werd er hierop massaal overgegaan en werd de turf vervangen. Hiermee verdween dus ook het rokerige aroma uit de whisky’s. De vraag naar whisky werd hierdoor ineens sterk vergroot. Maar zoals wel vaker gebeurt, er waren whiskyliefhebbers die aan de rokerige malts de voorkeur bleven geven. Deze groep is al vele jaren groeiende en de whiskyproducenten van vooral het eiland Islay hebben hier flink op ingespeeld. De afgelopen decennia hebben juist deze turfachtige en medicinale single malts een internationale cultstatus gekregen.
The Black Grouse
The Famous Grouse is een van de meest bekende blended whisky’s van Schotland. In 1896 creëerde de kruidenier en wijn- en gedistilleerdhandelaar Matthew Gloag zijn eigen blend en vernoemde hem naar de favoriete prooi van de Schotse vogeljagers: The Grouse. In 1905 voegde Matthew er “famous” aan toe omdat de whisky erg goed werd verkocht. Omdat een deel van de blend van The Famous Grouse bestaat uit single malts van Highland Park lag het voor de hand een blended whisky te maken met een rokerig karakter. In 2007 werd zodoende The Black Grouse geïntroduceerd. In deze “Beste Blended Whisky “ zitten meer malts van het eiland Islay die met turf zijn geëest o.a. malt whisky van Glenturret met een turfgehalte van 80 tot 120 ppm. Het predicaat “Beste Blended Whisky” kreeg The Black Grouse in 2009 van Jim Murray. Kortom een must voor de liefhebber van turfachtige whisky’s.
Proefnotie van The Black Grouse
Kleur: Helder, donker goud van appelsap.
Geur: Zacht en rokerig. Rijk aan aroma’s zoals gras, rook, turf, eiken en een beetje zilt.
Smaak: Rook, turf, specerijen en gedroogd fruit, cacao, vanille, hints van heidebloemen en een licht zoetje.
Afdronk: Zacht en lang, beetje rokerig, turf, een licht zoetje en wat amandel.
The Black Grouse tilt de goede familienaam nog verder omhoog. Je proeft waarom juist deze whisky is uitgeroepen tot de beste blended whisky. En als je hem koopt steun je ook nog eens de Royal Society for the Protection of Birds. Deze organisatie investeert en beschermt het leefgebied van de korhoen in Schotland. En de korhoen is dus het symbool op het etiket en naamgever aan deze prachtige whisky.
Slánthe!
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor B4men.
Géén 18 jaar, dan geen alcohol!