BBQ’en het is bijna winter!!! Hé mannen kom op!!! Het mooiste wat er is, beetje met vuurspelen veel vlees en een lekker biertje erbij. BBQ is niet alleen een zomer ding, zeker tegenwoordig met de mooie buitenkeukens en terraswarmers. BBQ’en is een way of life.
Allereerst is het belangrijk om te vertellen dat met BBQen niet grillen word verstaan. BBQen doe je met indirect warmte en dus met de klep dicht. Het BBQ’en wat wij meestal in Nederland doen is grillen, dit is op een gril direct boven het vuur. Voor indirect garen moet je de temperatuur houden op 100 tot 120 graden. Dit duurt dan wat langer dan grillen dus neem je tijd. Mensen met vragen over BBQ’en kunnen hier eens kijken www.bbqforum.nl
Dan nu de Moinkballen:
Een gewild recept onder de BBQ’ers, supper lekker en niet heel moeilijk te maken.
-750 gr. rundergehakt
– genoeg spek van het varken om om de ballen heen te wikkelen
-40 gr. Parmezaanse kaas
-1 los geklopt ei
-60 gr. gekruid paneermeel
-2 eetlepels fijngehakte knoflook
-1 theelepel (zee)zout
-1 theelepel verse zwarte peper
-118 ml. melk
-1 theelepel gedroogde oregano
-2 theelepels gedroogde peterselie
De “officiële” saus
-250 gr. frambozen jam
-60 ml. balsamico azijn
-3 teentjes knoflook
-chipotles of wat cayennepeper
Alles met het gehakt mengen en balletjes draaien, plakje bacon er om heen en vast zetten met een sateprikker.
Balletjes ongeveer een uurtjes indirect op low (rond 110/120C. met een beetje rookhout). Daarna insmeren met saus en dan nog een halfuurtje op de BBQ.
Heerlijk genieten met een mooi biertje of een mooie Bourbon kan zeker ook.
geschreven door : Peter Bootsma, Catering & Co