Is het nu een brood of is het een cake??? Tja, that’s the question. Ik snap niet zo goed waarom ze het bananenbrood noemen, ik vind het namelijk meer een soort cake. Maar goed, eigenlijk doet dat er niet toe. Wat er wel toe doet, is dat dit weer eens een ander soort cake/brood is dan je gewend bent en ik vind het super lekker. Het is zoet maar niet te zoet en het is heerlijk met een dikke laag roomboter. Ik was verbaasd over de vele positieve reacties op mijn vorige cake… de cake met whisky en blauwe bessen. Over dat recept heb ik lang getwijfeld of het ik het wel op mijn blog kon plaatsen.(zie de reden in dat artikel) Omdat er zo positief op gereageerd werd op de vorige cake, durf ik dus ook wel dit recept te plaatsen. De Cutty Shark Scotch Whisky complimenteert de overige ingrediënten, waardoor het een zeer smaakvolle cake is. Ik heb dit recept ook zonder de whisky gemaakt en toen was hij bij lange na niet zo lekker, de whisky doet dus echt goed zijn werk.
Wat heb je nodig voor de Bananenbrood met Cutty Shark Scotch Whisky
– 6 eetlepels cutty shark scotch whisky (voel je vrij om een andere whisky te gebruiken)
– 2 zeer rijpe bananen
– 250 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 1 flinke eetlepel kaneel
– snufje zeezout
– 50 gram suiker
– 2 medium eieren
– 100 gram olijfolie (milde)
– 75 gram gehakte noten naar keuze, ik gebruik pecannoten
Hoe maak je het bananenbrood klaar
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Bekleed een cakevorm met bakpapier( verkreukel eerst het bakpapier, dan blijft het beter zitten)
3. Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het zeezout door elkaar
4. Klop de eieren met de olijfolie tot deze lichtgeel tot wit van kleur wordt
5. Prak de bananen tot een moes en meng deze door het eimengsel
6. Voeg dit mengsel toe aan het bloem en klopt dit goed door
7. Voeg de gehakte noten en de whisky aan het mengsel toe en meng dit met een spatel goed door
8. Schep het beslag in de cakevorm en beleg nog met wat hele noten en bestrooi met nog een klein beetje kaneel
9. Bak de cake in 30-40 minuten gaar(afhankelijk van je oven)
10. Laat ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en haal dan uit vorm (als je de cake te lang laat zitten slaat het vocht erin)
11. Serveer natuurlijk met een heerlijk glas Cutty Shark Scotch Whisky