Alcoholverslaving: wanneer zoek je hulp? 

De eerste stap naar herstel is erkennen dat je een probleem hebt. Dat geldt voor alle verslavingen. Helaas is dat in veel gevallen ook direct de moeilijkste stap. Want wanneer geef je toe dat het je zelf niet meer lukt? En wanneer mag je echt spreken van een probleem?

Als je vragen hebt over (eigen) middelengebruik, dan is dit eigenlijk al teken genoeg dat het verder gaat dan geaccepteerde hoeveelheden. Soms zien we dat middelengebruik minder snel herkend wordt. Met name bij alcoholgebruik is dit het geval. Alcohol wordt toch sneller geaccepteerd dan het gebruik van drugs. Veel mensen houden wel van een glaasje. Bijvoorbeeld op een feestje of om het weekend in te luiden. Een verslaving sluipt er dan ook vaak in en is niet altijd direct zichtbaar voor de omgeving of de verslaafde zelf. Want wanneer spreek je van gewoon alcoholgebruik en wanneer spreek je van een alcoholverslaving? 

Waar kan je terecht voor een alcoholverslaving? 

Allereerst is het goed om te weten dat er veel hulp mogelijk is bij een alcoholverslaving. Je bent niet alleen en je staat er ook zeker niet alleen voor. Zowel in binnen- als buitenland zijn er verschillende opties om af te kicken en een verdere behandeling te volgen.

Wist je dat er zelfs mensen naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika voor verslaving afreizen? Dat lijkt misschien een beetje vreemd als er ook instellingen in Nederland zijn, maar eigenlijk is het helemaal zo gek nog niet. In je eigen omgeving liggen er immers constant verleidingen op de loer. Bovendien ga je met mensen om die zelf misschien ook graag een glaasje drinken of die je om welke reden dan ook triggeren om toch weer te gaan drinken. Door jezelf volledig af te zonderen van je eigen omgeving, beschik je over volle focus om af te kicken en je behandeling aan te gaan.

Succesvol afkicken kan alleen als er voldoende hulp is. Niet alleen tijdens het afkicken, maar ook zeker in de nazorg. Het probleem schuilt hem immers vaak niet alleen in het middelengebruik, maar vooral in de onderliggende reden waarom je alcohol gebruikt. Als die oorzaak niet wordt aangepakt, is herstellen vrijwel onmogelijk. Specialistische hulp mag dan ook niet ontbreken. Je kunt zelf op zoek naar een instelling of de opties samen met je huisarts bespreken. 

Wanneer kan je spreken van een alcoholverslaving 

Een alcohol verslaving is niet altijd even duidelijk als andere verslavingen. Dit vooral omdat alcohol door meer mensen wordt gedronken en het lang niet altijd een verslaving betreft. Hierdoor valt het niet direct op. Want wanneer spreek je eigenlijk van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving kenmerkt zich vooral door het drinken van alcohol om bepaalde gevoelens te dempen. Soms ook op gekke momenten. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend om de dag door te kunnen komen of als je iets vervelends hebt meegemaakt. Merk je dat je alcohol niet meer drinkt omdat je het lekker vindt of gewoon om de gezelligheid? En kan je niet meer zonder? Dan zijn dit duidelijke signalen dat er sprake is van een verslaving. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer