Dinsdag 2 september was het dan zo ver. De bartender van Skinos was uit Griekenland naar Amsterdam gekomen om te laten zien en vooral te laten proeven wat voor prachtige cocktails je met Skinos kan maken.
De reden hiervoor was dat Disaronno International de Nederlandse importeur van Skinos is geworden. Disaronno is bekend van o.a. de merken Disaronno, TiaMaria en Isolabella Sambuca. Dus alle reden voor een feestje.
Ik heb in juli al geschreven over dit heerlijke drankje van het Griekse eiland Chios waar de mastiekbomen tranen van hars huilen, die door een speciale wind worden gedroogd tot kristallen. Door de kristallen te distilleren ontstaat er een licht zoete heldere drank die Skinos Mastiha Spirit wordt genoemd en heeft al vele internationale prijzen gewonnen.
Deze drank is ijskoud heel lekker, maar je kan er ook fantastische cocktails mee maken. En dat kwam de brand ambassador bij bar Mystique demonstreren.
Eigenlijk voelt Skinos zich bijna overal in thuis, maar er zijn wel wat cocktails die eruit springen. Zelf vond ik de cocktails met basilicum en komkommer het lekkerst. Waarschijnlijk omdat deze variaties heerlijk verfrissend zijn en het toch nog zomer is en ik mijn vakantie nog volop in mijn hoofd heb zitten. Maar ook de Skinos-Martini met rode (peper)bessen was heel aangenaam en verrassend. Je kan zelfs al met Skinos-cola je gasten trakteren op een heel bijzonder drankje.
Kortom, ga naar de slijter koop een fles Skinos en een flesje Angostura Bitter en zorg voor voldoende ijs in je vriezer. Hieronder volgen een aantal heerlijke voorbeelden waarvoor je de andere ingrediënten bij de supermarkt kan kopen.
Skinos Sour:
Meng 50 ml Skinos met 20ml vers citroensap, 5ml suikersiroop en 2 druppels Angostura Bitter.
Shake alle ingrediënten met ijs en schenk het zonder het ijs van de shaker in een tumblerglas gevuld met ijs. Garneer het met een schijfje sinaasappel.
Skinos cola:
Schenk 50ml Skinos in een longdrink glas gevuld met ijs en top het af met cola. Roer het goed om en garneer het met een partje citroen.
Pink-pepper Martini:
Doe 1 dessertlepel rode (peper) bessen in een vijzel of kom en wrijf ze fijn en doe ze in een shaker samen met 20ml wodka 40ml Skinos 5ml suikersiroop 15 ml citroensap 2 druppels Angostura Bitter en ijsblokjes. Shaken en via een zeefje over schenken in een gekoeld Martini glas en decoreren met wat van die besjes.
Skinos basilicum:
Doe in een groot glas een hand basilicum blaadjes (ze mogen aan het takje blijven zitten). Schenk hier een beetje sodawater op, 15ml citroensap 20ml suikersiroop en roer dit alles goed door elkaar. Doe er nu 50ml Skinos bij schijfje citroen 2 druppels Angostura Bitter en vul het glas verder met ijs.
Skinos komkommer:
Neem een groot glas en vul dit voor de helft met ijsblokjes. Dan in een shaker 30ml komkommersiroop of vers gemaakte komkommersiroop door 1 komkommer fijn te maken en het sap eruit te persen. Vermeng het komkommersap met evenveel suiker en klaar is je siroop. 15ml citroensap 30ml Skinos 20ml gin ijsblokjes, goed schudden en schenk het via een zeefje in het glas. Decoreer het glas met een schijfje komkommer en een blaadje basilicum.
Skinos Aperol:
Vul 1/3 van een longdrink glas met Aperol, 50ml Skinos 10ml citroensap ijsblokjes en af toppen met prosecco.
Jamas / proost!
Jos Huffmeijer,