Flat ribs met Salmiacello marinade, stoer Italiaans koken!

Recept Flat Ribs met Caffo Salmiacello

Flat ribs met Caffo Salmiacello marinade. Koken met Salmiacello? Ja, je leest het goed. Deze Italiaanse salmiaklikeur is niet alleen geweldig in cocktails maar ook in de keuken. Dat klinkt misschien een beetje gek maar geloof me het is echt heel lekker! Ik maakte er een marinade mee voor flat ribs en het resultaat was echt briljant. Denk aan boterzacht vlees en een smaakexplosie van zoet, zout en een klein beetje drop met een pittige kick. Dit is geen doorsnee gerecht maar iets wat je moet proberen als je indruk wilt maken. Of gewoon als je jezelf wilt trakteren op iets bijzonder lekkers 😉

Wat is Caffo Salmiacello eigenlijk?

Salmiacello is een Italiaanse likeur gemaakt door de distilleerderij Caffo (jullie kunnen ze kennen van Vecchio Amaro del Capo, hier schreef ik al eerder over op de blog). Het is een unieke drank met een intense salmiaksmaak. Het is een beetje zoet en een beetje zout én lekker kruidig. De Italianen drinken het vaak als ijskoud digestief maar ik dacht: waarom niet koken met dit stroperige drankje? Dat bleek een gouden zet. Salmiacello geeft een marinade een diepte en karakter waar je u tegen zegt. Het tilt de ribs echt naar een hoger niveau.

Salmiak in je eten is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch werkt het echt heel goed. Denk aan die zoute drop die je vroeger uit de snoeppot pakte. Stel je nu voor dat je dat combineert met sappige flat ribs en een vleugje pittigheid. Het resultaat is een gerecht waar je stil van wordt. Of in mijn geval heel blij van wordt.

De lekkerste runder ribben reecept met drop marinade
Flat Ribs met Salmiacello Marinade
Recept Afdrukken
Flat ribs met Caffo Salmiacello marinade. Het is zeker niet alledaags. Dit is comfort food to the max. Gewoon proeven en genieten, het is stoer en smaakvol. Het laat zien dat je met een beetje creativiteit iets bijzonders op tafel kunt zetten.
    Porties Prep Tijd
    2 personen 15 minuten
    Kook Tijd Passieve Tijd
    15 minuten 3,5 uur
    Porties Prep Tijd
    2 personen 15 minuten
    Kook Tijd Passieve Tijd
    15 minuten 3,5 uur
    De lekkerste runder ribben reecept met drop marinade
    Flat Ribs met Salmiacello Marinade
    Recept Afdrukken
    Flat ribs met Caffo Salmiacello marinade. Het is zeker niet alledaags. Dit is comfort food to the max. Gewoon proeven en genieten, het is stoer en smaakvol. Het laat zien dat je met een beetje creativiteit iets bijzonders op tafel kunt zetten.
      Porties Prep Tijd
      2 personen 15 minuten
      Kook Tijd Passieve Tijd
      15 minuten 3,5 uur
      Porties Prep Tijd
      2 personen 15 minuten
      Kook Tijd Passieve Tijd
      15 minuten 3,5 uur
      Ingrediënten
      Porties: personen
      Instructies
      1. Maak de marinade: Meng Salmiacello, sojasaus, honing, knoflook, gember, pul biber, chilivlokken, paprikapoeder, peper en zout in een kom.
      2. Wrijf de flat ribs in met olijfolie. Bedek ze volledig met de marinade. Laat een nacht marineren in de koelkast.
      3. Verwarm de oven voor op 150°C. Haal de ribs uit de marinade en leg ze in een ovenschaal. Giet 1/3 van de marinade over het vlees en dek de schaal af met aluminiumfolie.
      4. Laat de ribs 3 uur langzaam garen. Haal ze uit de oven en bestrijk met de ingekookte marinade. Zet de oven op 200°C en bak de ribs nog 15-20 minuten tot ze glanzend en gekarameliseerd zijn.
      5. Serveer met een frisse salade of geroosterde aardappelen. Of allebei. Stoere gerechten vragen tenslotte om stevige bijgerechten.
      Deel dit Recept

      Waarom dit recept proberen?

      Dit recept is een echte crowdpleaser! Het is comfort food to the max! Of je nu een barbecue organiseert of gewoon een stoer gerecht op tafel wilt zetten. Het lijkt misschien moeilijker dan het is. De marinade doet het meeste werk. Echt wel lekker als je de marinade de avond ervoor hebt gemaakt. Scheelt immers nog meer werk de volgende dag. Op de dag zelf is het aan de oven of bbq. Terwijl deze z’n ding doet kan jij ontspannen. Tijd voor een cocktail of een rondje pure ijskoude Caffo Salmiacello. De smaken van de Salmiacello gecombineerd met pittige chilivlokken en pul biber, zorgen voor een balans tussen zoet, zout, pittig en kruidig. Het is comfort food met een twist.

      Vecchio Amaro del Capo B4men

      De magie van low and slow

      Het geheim van deze flat ribs? Geduld! Slowcooking zorgt ervoor dat de marinade diep in het vlees trekt en dat de ribs heerlijk mals worden. Dit is een gerecht dat je niet kunt haasten maar dat is juist de charme. Terwijl de ribs langzaam garen, krijg je tijd om de keuken een beetje op te ruimen (of gewoon achterover te leunen met een dikke cocktail). Zodra je de ribben uit de oven haalt en die geur opsnuift weet je dat al je geduld goed word beloond.

      Gewoon proeven en genieten. Dit recept is zeker niet alledaags, het is stoer en smaakvol. Het laat zien dat je met een beetje creativiteit iets bijzonders op tafel kunt zetten. Dus haal die fles Caffo Salmiacello uit de kast, trek je schort aan en ga aan de slag. Eet smakelijk! En vergeet niet: koken met drop is officieel cool!!

      Written by
      Jan Willem Huffmeijer

      Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

      View all articles
      Written by Jan Willem Huffmeijer