Baard trimmen met een tondeuse: zo ga je te werk!

baard trimmen


Heb je lang moeten sparen voor je baard? Dan ben je er ongetwijfeld trots op als hij eindelijk een mooie lengte heeft. Uiteraard wil je voorkomen dat je baard er verwilderd uit gaat zien.

Daarom moet je hem zo nu en dan trimmen. Hier kun je een speciale trimmer voor kopen, maar jij kunt je baard ook trimmen met een tondeuse. Benieuwd hoe je dit doet? Je ontdekt het hier.

Wassen

Voordat jij je baard trimt met een tondeuse, moet je hem eerst schoonmaken. Spoel je baard niet alleen uit met water, maar gebruik ook een shampoo. Kies bij voorkeur voor een shampoo die speciaal bedoeld is voor baarden. Overweeg bovendien om een conditioner aan te brengen voor extra verzorging. Is je baard goed schoon? Zorg er dan eerst voor dat hij volledig droog is en begin dan pas met trimmen.

Kammen

Als je een relatief lange baard hebt, is het bovendien verstandig om hem te kammen voordat je met de tondeuse begint. Je kamt alle haren zo in dezelfde richting en dat maakt het trimmen een stuk makkelijker. Bovendien zorg je ervoor dat eventuele klitten uit je baard verdwijnen als je er met de kam doorheen gaat.

Trimmen

Heb jij je baard gewassen en gekamd? Begin dan niet direct met trimmen, maar bepaal eerst nog even op welke lengte je de haren af wilt scheren. Op basis hiervan kies je de opzetkam die je op de tondeuse zet. Twijfel je nog over de juiste lengte? Begin dan met een langere opzetkam. Je kunt altijd nog voor een kortere kiezen.

Zodra je een opzetkam gekozen hebt, kun je daadwerkelijk beginnen met het trimmen van je baard. Let er goed op dat je altijd met de haargroei mee scheert. Ga altijd meerdere malen over hetzelfde gebied heen met de tondeuse. Op deze manier krijg je een gelijkmatig resultaat.

Neem bovendien de tijd voor het trimmen. Als je te snel gaat, scheer je misschien te veel af of worden niet alle haren even lang.

Afwerken


Heeft je baard de gewenste lengte? Leg de tondeuse dan niet direct weg, want je moet je baard ook nog afwerken. Om je baard af te werken, haal je de opzetkam van de tondeuse af. Werk vervolgens de randen van je baard bij. Let goed op, want de tondeuse scheert de haren dicht op de huid af zonder opzetkam. Hierdoor bestaat de kans dat je te veel afscheert. Gebruik daarom eventueel een gewone kam om langsheen te scheren. Je voorkomt zo dat je haren afscheert die je eigenlijk niet af wilt scheren.

Verzorgen

Na afloop van het trimmen met een tondeuse moet jij je baard verzorgen. Hier kun je het beste een baardolie of baardbalsem voor gebruiken. Heb je deze producten niet in huis? Bestel ze dan bij Haibu en je hebt ze snel in huis. Baardolie of baardbalsem verzacht je baard en hydrateert de huid. Ga na het aanbrengen van de olie of balsem met een kam door je baard om het product gelijkmatig te verdelen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer