Denk je aan de Nederlandse festivalzomer, dan associeer je dit ongetwijfeld al snel met spetterende optredens, steengoede muziek en uiteraard een stralende zon.
Voor die eerste twee ingrediënten ben je bij festival Ground Zero aan het juiste adres, maar de zon zul je op dit evenement niet zien schijnen. De reden hiervoor is vrij simpel: Ground Zero is het enige outdoor nachtfestival dat ons land kent.
Alleen al vanwege deze status als nachtelijk evenement behoort Ground Zero tot één van de meest unieke festivals dat ons land kent. Brian Bout, directeur van organisator UDC Events, is de grote man achter dit succesvolle hard dance festival.
Nog nooit van Bussloo gehoord
“Al in de vroege jaren ’90 waagden we een sprong in het diepe en organiseerden we het allereerste dancefestival van Nederland genaamd Mysteryland”, blikt Brian Bout terug. “Toen kwamen we er al snel echter hoe lastig het is om een geschikte festivallocatie te vinden.
Veel gemeentes waren namelijk nogal huiverig om evenementen van zulke proporties te organiseren. Met mijn toenmalige compagnon bezochten we diverse plekken, waarna we in 1997 stuitten op recreatieplas Bussloo in Gelderland. Daar wilden we de inmiddels vierde editie van Mysteryland organiseren.”
“Mijn eerste reactie was niet direct positief, ik had namelijk nog nooit van Bussloo gehoord”, aldus een lachende Brian Bout. “Een bekende tipte me over deze locatie, waarna het balletje snel ging rollen en ik direct contact met de gebiedseigenaar opnam.
Onze plannen konden gelukkig rekenen op een boel enthousiasme, al hielp het wellicht ook wel mee dat ik het festival verkocht als een muziekfeest met top 40-hits.” Liefde op het eerste gezicht was het echter allerminst toen de UDC-directeur de locatie voor het eerst bezocht. Naar eigen zeggen waren er veel te veel bomen aanwezig en waren er te weinig open ruimtes. “Direct zei ik dat deze locatie niet geschikt was.”
Bomen kappen
Volgens Brian Bout liet de gebiedseigenaar het er allesbehalve bij zitten. Integendeel: “Die man wilde ons koste wat kost die kant ophalen en vroeg doodleuk welke bomen ik weg wilde hebben. Daar mocht ik dan een kruis op zetten, zodat hij ervoor zou zorgen dat deze bomen gekapt werden. En wat denk je? Een week later waren al deze bomen verdwenen.
Na al die jaren klinkt het nog steeds te bizar voor woorden wanneer ik dit hardop vertel, maar het waren echt andere tijden. Tegenwoordig zou dit niet kunnen, maar blijkbaar was men op zoek naar extra inkomsten.” Zodoende werd Brian Bout met open armen welkom geheten.
Dit alles leidde ertoe dat de Mysteryland-editie van 1997 in Bussloo werd gehouden. In de 00’s zag vervolgens harddancefestival Ground Zero het levenslicht, eveneens op deze locatie. “Dat was echt bijzonder, want we kregen direct een nachtvergunning van de gemeente. Zo was het eerste nachtfestival van Nederland geboren.
Bijzonder uniek natuurlijk, maar de omgeving van het terrein was in het begin allesbehalve enthousiast. Er was veel overlast en de buren klaagden over het geluid. Gelukkig zijn de plooien met de buurtbewoners inmiddels gladgestreken. Ik ken ze allemaal persoonlijk en de buurt is heilig voor mij. Wij zijn geen passant, maar één van de vaste ondernemers van het recreatieterrein.”
Het prachtige gebied heeft een plek in mijn hart
Waar veel festivalorganisatoren hun evenementen tot grootse hoogtes willen stuwen, daar is groei voor Ground Zero absoluut uitgesloten. “Met de buurt zijn de gemaakte afspraken kraakhelder: één keer per jaar mogen we ’s nachts feesten in Bussloo, maar daar blijft het ook echt bij.
Wel denken we na over een eventueel nieuw festival dat niet ’s nachts, maar overdag plaats moet vinden. Mochten deze plannen ooit echt concreet worden, dan gaan we uiteraard eerst in overleg met de buurt.”
Na al die jaren heeft Brian Bout het ooit voor hem onbekende Bussloo in ieder geval al lang en breed in het hart gesloten. “Ieder jaar voelt het weer als thuiskomen hier. De week voordat Ground Zero plaatsvindt verblijven we met het hele team in Thermen Bussloo, waarbij ook m’n gezin meegaat. Op deze manier maken we er een kleine vakantie van.
Het prachtige gebied heeft een speciaal plekje in mijn hart. Als ik ooit kom te overlijden mag men mijn as op twee plekken uitstrooien: in Spaarnwoude, waar Dance Valley wordt gehouden, en natuurlijk in Bussloo”, zo besluit de trotse UDC-directeur.