Ik kreeg niet zolang geleden de tip over een jenever die op een Islay vat zou zijn gelagerd. De Islay whisky heeft mij altijd al kunnen bekoren dus met zo’n tip ga ik er achter aan. Ik kwam uit bij Wenneker Distilleries.
Wenneker Oude Genever
Het verhaal over de jenever met de Islay Cask Finish is niet uit de lucht gegrepen. Bij Wenneker zijn ze sinds 2013 aan het experimenteren met het lageren van de oude genever op eikenvaten waar Islay single malt whisky in heeft gezeten. Het resultaat mag er wezen. Een bijzondere genever is het resultaat. De typische Islay smaak heeft zijn werk mogen doen op deze genever en heeft geleid tot een bijzondere genever die ik nog niet eerder heb geproefd. Deze Genever is bijzonder niet alleen qua smaak maar hij is ook maar in een beperkte oplage verkrijgbaar. Iets wat ik erg leuk vind is dat ze bij Wenneker Distilleries ervoor hebben gekozen om de onafhankelijke slijter deze bijzondere genever exclusief te laten verkopen. Zo kan de slijter zich mooi onderscheiden en zich echt specialiseren op jenever gebied.
Genever of Jenever
Nu zie je mij al meermalen twee manieren van schrijven gebruiken, genever of jenever. Je vraagt je zelf misschien wel af waarom en waar het verschil in zit. Heel vroeger schreef men altijd genever, later is de g vervangen door een j. Door de loop der jaren heen is aan het receptuur van de genever weleens wat veranderd. Nu is het dus de gewoonte dat wanneer men nog echt het oude receptuur heeft gebruikt men mag spreken over genever. Ook een verklaring voor de verschillende schrijfwijze is de taal. Jenever is Nederlands en genever is afgeleid van het franse woord genièvre. Beide zijn weer afgeleid van het woord ‘juniper’ wat weer staat voor jeneverbes.
Proefnotities Wenneker Oude Genever met Islay Cask Finish
De Kleur: De kleur is mooi helder goud
De Neus: Wauw….dit is echt de geur van Islay rook, zilt en tonen van noten zijn heel duidelijk aanwezig.
De Smaak: De smaak heeft echt twee gezichten. Wanneer deze genever de mond binnen komt dat ontploft de smaak van rook en het zilte. Na het geweld van de eerste indruk wordt het stil in de mond, misschien (in mijn ogen) iets te stil. Je smaakpapillen hebben weer even nodig om te wennen dat het zo rustig is in de mond. Nadat die gewenning er weer is komen er smaken van zoette popcorn en toffee naar voren.
De afdronk: De afdronk is complex en zoet. Deze genever zal je niet achterover doen slaan maar hij is subtiel in de afdronk.
Conclusie: Deze genever heeft twee karakters die ik beide erg kan waarderen, de smaken van Islay en het zoete. Maar ik vind beide iets te ver uit elkaar liggen. Het eerste geweld van rook en zilt gaat voor mij te hard over de volgende tonen van zoet heen waardoor je het gevoel krijgt dat de genever wat vlak van zichzelf is. Wanneer je de tijd neemt voor je tweede nipje dan komt de smaak van de genever wel echt naar voren.
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze genever en zou je graag willen kijken of je het zelfde proeft als mij………kom dan op 21 / 22 juni naar de jeneverdagen in Schiedam.