Deze Old Dutch Burger van de McDonald’s had ik vorige week gemaakt voor onze foodblog Familie over de Kook. Uiteraard mag deze burger natuurlijk ook niet ontbreken op B4men. Jij lust namelijk vast wel een goede burger…..toch 😉 Wij schamen ons niet om ervoor uit te komen dat wij regelmatig langs de gele M rijden. Nadeel wel altijd is dat als we met zijn vieren zijn, ik me toch wel de tandjes schrik van wat je dan moet afrekenen. Gelukkig is de Old Dutch Burger echt super simpel om zelf te maken! Het lekkerste is trouwens als je het vlees even kan grillen op de bbq.
Recept Old Dutch Burger
- 4 broodjes naar keuze
- 8 plakjes ontbijtspek
- romaine sla
- 4 plakken Old Amsterdam
- olie
- roomboter
- 5 eetlepels mayonaise
- 1,5 theelepel sriracha meer als je van pittig houdt
- 2 theelepels sweet chilisaus
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel citroensap
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
- 5 rode uien in halve ringen
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 1 flinke eetlepel honing
- snuf gemalen zwarte peper en zout
- 500 gram rundergehakt
- flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
- 1/2 theelepel uienpoeder
- Start met het maken van de gekarmeliseerde uien: verhit een scheut olie en een klein klontje roomboter in een koekenpan. Bak de uien met een snufje peper, zout, 1/2 el sambal badjak en 1 el honing kort op hoog vuur. Zet het vuur dan laag en laat 15-20 minuten zachtjes bakken. (roer tussentijds wel)
- Maak dan ondertussen de pittige mayonaise: hiervoor moet je alle ingrediënten mengen en zet dan even in de koelkast. Maak dan de burgers: Kneed alle ingrediënten door elkaar en vorm er 4 platte burgers van. Grill deze gaar op in grillpan of lekkerder op de bbq. Bak ondertussen het spek krokant. Als het vlees klaar is, leg dan de plakken Old Amsterdam erop. (ik snijd de plakken doormidden, anders is 1 plak te groot)
- Snijd de broodje doormidden (ik grill ze kort) Leg de sla erop, dan de burger, het spek, de pittige mayonaise en daarbovenop flink wat van de gekarameliseerde uien.