Vorige maand hadden wij ook een sambal op de blog staan en hier is erg goed op gereageerd. Het leek mij dus leuk om hier wat meer mee te gaan spelen en jullie zo af en toe eens te trakteren op een lekkere bijzondere sambal. Uiteraard homemade met verse producten. Deze keer is de basis erg lijkend op de vorige sambal maar deze keer heb ik gekozen de sambal aan te vullen met tomaat. Dit geeft de sambal een pittigheid gecombineerd met het friszure van tomaat. De meiden thuis vinden deze sambal erg veel weg hebben van chilliconcarne. Niet de favoriet van de meiden maar wel favoriet van mij 😉
Homemade Sambal met Tomaat, wat heb je nodig:
25 rode pepers
3 vleestomaten
1 ui
2 tenen knoflook
6 eetlepels ketjap
1 tl trassi
2 tl tamarinde
2 el basterd suiker
Hoe maak je deze Homemade sambal klaar
- Snijd de peper in stukken en maak deze schoon. Voor een hete sambal laat je de zaadjes en de zaadlijsten zitten, wil je een mildere sambal verwijder dan een deel van zaadjes en zaadlijsten.
- Maak de knoflook en ui schoon. Snijd de ui in grove stukken.
- Was de tomaat en verwijder de harde stukjes, snijd nu de tomaat in grove stukken.
- Doe de pepers, ui, knoflook en tomaat in een hakmachine en maal tot een pasta. Ik zie graag wat ik eet en maal het niet te fijn
- De pasta kan nu in de een pan met een dikke bodem
- Voeg de ketjap, trassi, tamarinde en de suiker toe samen met een scheutje water
- Breng de sambal langzaam aan de kook
- Nu langzaam en rustig laten inkoken en blijven roeren tot het vocht is verdampt. Let op niet te droog laten worden, anders bakt de sambal aan.
- De sambal kan nu in een schoongemaakte pot.
- Nu moet je even je geduld bewaren en de sambal goed laten afkoelen
Geniet van deze sambal in en op alles. Ik ben gek op sambal en smeer het bijna overal op. Broodje kaas, broodje pindakaas, op de smeerworst en super lekker in de mayo met eigengemaakte patat. Kortom variatie genoeg. Komende maanden zal ik vaker blijven experimenteren en uiteraard zal ik goede resultaten met jullie delen.