Oké ik zal maar meteen heel eerlijk zijn, de laatste tijd ontbreekt de zin om lang in de keuken te staan. Nu is het niet alleen zin maar ook tijdgebrek. De frituurpan draait helaas nog steeds overuren hier thuis en ook de bakker is erg blij met ons. Maar……als ik dan eenmaal toch de keuken in ga dan komt er ook wel iets lekkers uit 🙂 Zo ook deze Surinaamse stoofpot. Deze stoofpot heeft alles waar wij van houden en dat is namelijk PIT en heel veel smaak. De hoeveelheid werk valt eigenlijk ook wel mee, het heeft alleen wat voorbereiding nodig. Deze keer hebben wij het eens een keer niet gegeten met friet maar met opgebakken Surinaamse rijst. De bedoeling was om er kouseband bij te eten, maar helaas dat lag nog steeds netjes klaar in de kast…OEPS!!! Wil je meer lekkere recepten? Neem dan ook eens een kijkje op onze foodblog Familie over de Kook.
Wat heb je nodig voor de Surinaamse Stoofpot
1 kilo kippendijen, in grove stukken gesneden
2 kleine rode uien, 1 fijngesnipperd en 1 in ringen
5 teentjes knoflook, fijngesneden
2 tomaten, in stukjes gesneden
1 stuk laos van 3 cm
1 stuk gember van 3 cm
handje selderij, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden
1 madame jeanette peper, heel laten
1 1/2 bouillonblokje
2 tl suiker
gemalen zeezout/zwarte peper
1 tl trassi
1,5 tl five spice poeder
5 el ketjap manis
2 el ketjap asin
Hoe maak je de Surinaamse Stoofpot klaar
- Leg de kippendijen in een grote mengkom
- Voeg nu de fijngesneden ui, knoflook, 1 tomaat in stukjes, fijngesneden selderij, gember, laos, rode peper, five spice poeder, peper, zout en de beide ketjap toe
- Meng dit allemaal goed door elkaar, dek af met huishoudfolie en laat 3-4 uur marineren. (langer mag altijd)
- Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft haal het dan uit de koelkast
- Verhit olie in een grote hapjes pan en bak de uien ringen
- Voeg dan de tomaten stukjes van 1 tomaat toe, 1 1/2 bouillonblokje en 2 tl suiker toe
- Bak de alles goed aan
- Voeg de kippendijen toe (inclusief marinade) en bak ze rondom bruin
- Voeg dan 1 tl trassi, scheutje ketjap manis en evt nog wat water toe
- Leg de Madame Jeanette in het midden van de pan
- Laat nu het gerecht zachtjes sudderen voor ongeveer 40 minuten (deksel niet helemaal op de pan doen)
- Let er wel op dat de Madame Jeanette niet openbarst.
- Haal voor het serveren de gember, laos en Madame Jeanette eruit
- Als je niet van pittig houdt sla dan de volgende stap over
- Snijd nu de Madame Jeanette heel fijn (ik gebruik handschoentjes) en voeg dit aan het gerecht toe…hoe meer je toevoegt hoe heter het wordt
Njang Swietie of Swadisch Khanna ofwel eet smakelijk!!!!
Leuk artikel?? Help ons dan groeien!!
Help B4men groeien om zo nog meer daadkracht te krijgen voor nog leukere en betere artikelen op de blog. Waarmee je ons kan helpen? Like en Deel onze berichten en pagina’s op Facebook en Instagram.
Wil je meer lekkere recepten? Check dan ook onze foodblog www.familieoverdekook.nl!
Ziet er echt heel lekker uit. Spijtig dat in Vlaanderen bepaalde kruiden en groenten moeilijk te vinden zijn, zoals laos en Madame Jeanette peper.