Het is eigenlijk al weer veel te lang geleden dat er een burger recept online gekomen is op B4men. Zoals de meeste lezers wel zullen weten hebben we December 2015 onze eigen Barbershop geopend en sindsdien is het echt gekkenhuis hier thuis. Je hoort me absoluut niet klagen, ik bedoel we hebben echt een droomstart gehad, maar daardoor liep het wel een beetje spaak met het bakken en koken voor de blog. Inmiddels hebben we wat meer rust gecreëerd en heb ik weer wat meer tijd om voor jullie te koken en te bakken. Deze burger vraag een klein beetje voorbereiding, dit omdat de kip minimaal 12 uur moet marineren maar dan krijg je ook wel echt een super lekkere kipburger 🙂
Genoeg geluld, we gaan naar het recept zodat jullie zelf aan de slag kunnen
Wat heb je nodig voor de Hot & Spicy kipburger
Voor de kipburger marinade:
2 grote kipfilets
200 ml karnemelk
1 el sambal badjak of de B4men sambal (helaas is hij hier thuis op…tijd voor nieuwe 😉 )
peper/zout
1 el bruine suiker
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el paprikapoeder
2 tl Surinaamse kerriepoeder
Voor de korst van de kipburger:
200 gram bloem
2 tl bakpoeder
2 tl gerookte paprikapoeder
3 tl cayennepeper
peper/zout
2 tl knoflookpoeder
2 tl Surinaamse kerriepoeder
Voor de saus:
3 el Turkse of Griekse Yoghurt
1/2 el sambal
handje gehakte peterselie
peper/zout
1 tl knoflookpoeder
2 el citroensap
Voor de garnituur:
4 hamburger broodjes
2/3 tomaten, in plakjes
1 avocado in plakjes
1 kropsla
Hoe maak je de Hot & Spicy kipburger klaar
- Sla de kipfilets plat en snijd ze in 4 stukken
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote mengkom en leg de kipfilet stukken hierin
- Dek de mengkom met plastic folie af en laat minimaal 12 uur in de koelkast staan
- Haal de kipfilets ongeveer 2 uur voor gebruik uit de koelkast
- Zet als de kipfilet stukken lang genoeg hebben gemarineerd de frituurpan aan op 180 graden
- Zet ook de oven aan en zet deze op 170 graden hetelucht
- Meng alle ingrediënten voor de korst door elkaar op een groot bord
- Haal de kipfilet uit de marinade en haal ze door het meelmengsel
- Haal ze snel weer door de marinade en dan weer door het meelmengsel (deze stap mag je ook overslaan, dan heb je een dunnere korst.) *edit..na een paar keer deze burger gemaakt te hebben vinden wij een dunnere korst toch lekkerder
- Frituur de kipfilet stukken per 2 voor 4 minuten( dit kan echt wel eventjes een !@#%^ werkje zijn, soms gaan de stukken namelijk vastzitten aan het frituurmandje…gewoon even loswrikken en het overtollige beslag uit het mandje tikken. Laat je dit niet afschrikken want dat zou zonde zijn.) Ik ga het de volgende keer in de wok bakken met een laag olie…dan hoef je niet meer te wrikken 🙂
- Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de kipburgers voor nog 10-15 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen (makkelijk toch!)
- Besmeer een hamburger broodje met de saus en verdeel hier wat sla, tomaat en avocado overheen
- Leg de kipburger erop en schep er nog een flinke eetlepel saus overheen
Wat aten deze Hot & Spicy kipburger met hoe kan het ook anders….zelfgemaakte friet!!!