Yes!!!! de BBQ mag weer aan. Mannen we kunnen weer aan de slag met waar we echt goed in zijn…VLEES!! Natuurlijk zijn we geen halve holbewoners meer, dus we gaan het vlees op de meest culinaire manier bereiden op de BBQ 😉 Vorige maand hadden we een heel mooi stukje koe, vandaag gaan we voor één van de mooiste stukjes varken. Vandaag maken we een stuk(je) buikspek. Dit is bij ons in het gezin één van de meest populaire stukjes vlees. Iedereen is er gek op, zelfs mijn jongste meid die echt een moeilijke eter is. Het buikspek is super makkelijk en goed voor de beginnende bbqer. Buikspek is daarnaast een super leuk stuk vlees waarmee je eindeloos kan combineren. Vandaag gaat hij op een pitabroodje.
Dit heb je nodig voor de B4men Pittige Pita Buikspek
-Een mooi stuk buikspek met zwoerd
–BBQ Saus van B4men / in dit gerecht heb ik Blues Hog BBQ Saus gebruikt, ook zeker niet verkeerd!
-Een mooie Pork Rub. Rubs zijn erg persoonlijk en zijn in heel erg veel varianten verkrijgbaar. Ik gebruik de rubs van Peter Bootsma, hij is niet voor niets Europees Kampioen BBQen toch?
–Eigen Sambal recept vind je hier.
-Pitabroodjes
-IJsberg Sla
-Komkommer
-Wortel
-Creme fraiche
-Bieslook en Peterselie
-Goed zout. (ik gebruik zeezout van Maldon, er zit echt veel verschil in zout dus probeer er eens een paar en kies die jij het lekkerst vindt.)
Zo maak je de B4men Pittige Pita Buikspek klaar
- Begin met het voorbereiden van de BBQ, verwarm hem tot ongeveer 90 / 100 graden
- Snijd de zwoerd kant in met een mes zodat er ruitjes ontstaan in het zwoerd
- Zout nu goed de zwoerd kant in met een flinke hand zeezout. (wrijf het goed in de messnede)
- Nu doe je met de rub hetzelfde als met het zout, neem een goede hand en wrijf het vlees lekker in met de rub.
- Klaar voor de BBQ. Neem het vlees en leg het met de zwoerd kant naar boven( zo kan het vet mooi smelten door het vlees heen en krijgt je vlees nog meer smaak)
- Deksel op de BBQ. Laat het rustig naar een kerntemperatuur komen van rond de 60 / 65 graden. (Houd rekening met minimaal 90 minuten)
- Heeft je vlees de juiste temperatuur bereikt, dan stoken we de BBQ op
- Nu draai het vlees met de zwoerd kant naar beneden en ga je het buikspek afgrillen. (het zwoerd krijgt nu de kans om lekker krokant te worden)
- Bijna klaar… alle luchttoevoer dicht doen, daardoor zakt de temperatuur weer.
- Neem een goede scheut bbq saus en smeer het vlees hiermee in, Â laat het vlees nog even liggen tot de saus is opgedroogd.
- Tijd om de Pita te gaan opmaken. (ik kies voor net een grotere pita die ik bij een Turkse bakker haal, scheelt een hoop gedoe)
- Smeer een laagje sambal naar smaak op de bodem.
- Neem een blaadje sla, komkommer en wortel en leg dit in de pita.
- Leg dunne reepjes buikspek op het broodje. Er is genoeg dus neem lekker veel 🙂
- Meng de crème fraîche met de bieslook en peterselie en verdeel dit tussen het buikspek op je Pita.
- Verdeel tussendoor ook nog wat extra BBQ saus over je pita….vandaag doe je eventjes niet aan de lijn!
Mannen en stiekem ook de vrouwen, heel veel lekkerder gaat een broodje nooit meer worden. Dus neem het ervan en geniet met volle teugen, heerlijk in combinatie met een goed bier.
Eet smakelijk en proost!