Wie had ooit gedacht dat bak recepten het zo goed zouden doen op een mannen blog, ik in ieder geval niet. Vind het natuurlijk super dat jullie zo enthousiast zijn, want ik vind het onwijs leuk en lekker 🙂 om te bakken. Vandaag heb ik een recept om een echte Amerikaanse Appelpie te maken. Nu is het originele recept zonder bourbon, maar wij zijn niet vies van een scheut(je) drank.
Wat heb je nodig voor de American Applepie
350 gram bloem
170 gram roomboter, in blokjes
2 el roomboter op kamertemperatuur
130 gram suiker
1 ei maat L
2 el melk
2 el honing
4 appels, in dunne schijfjes gesneden (ik gebruikte 2 groene appels en 2 rode appels)
5 el bourbon
2 el kaneel
100 speculaas, gebruik wel goede kwaliteit
1 eidooier
100 gram pecannoten, grof gehakt
Hoe maak je de American Applepie klaar
- Meng de bloem met de blokjes koude roomboter en mix tot je een kruimelig deeg hebt. Dit kan je ook gewoon met je handen doen, jullie zijn toch niet vies van een beetje vieze handen toch?
- Voeg 130 gram suiker, 1 ei maat L en 2 el melk toe
- Kneed alles tot je een soepel deeg hebt (hebt blijft altijd wel iets plakkerig)
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast
- Ga intussen verder met de appels
- Verwarm 2 flinke el roomboter in een grote koekenpan en voeg de appelschijfjes toe
- Voeg 2 el honing, 2 el kaneel, Â 5 el bourbon en de grof gehakte pecannoten toe
- Bak de appels ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur
- Maal de speculaas in de keukenmachine tot ze heel fijn zijn
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden
- Vet een taartvorm in met roomboter en bestrooi met een klein beetje bloem (dit zorgt ervoor dat de taart niet vast komt te zitten)
- Haal het deeg uit de koelkast en rol 2/3 van het deeg uit tot deze in de taartvorm past
- Bestrooi de bodem met de gemalen speculaas en verdeel daaroverheen de appels
- Rol het overige stuk deeg uit en bekleed hiermee de bovenkant van je taart
- Kluts 1 eidooier met 1 el koude melk en bestrijk de American Applepie hiermee
- Bestrooi tenslotte nog wat extra suiker en kaneel over de bovenkant
- Snijd een kruis in de taart en bak de taart gaar in ongeveer 50 minuten (wordt de bovenkant te bruin tijdens het bakken, leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen