Wij BBQ’en zeker iedere week wel één keer en vaak zelfs meer. Inmiddels begin ik het BBQ’en een beetje onder de knie te krijgen. Mijn vrouw heeft voor de blog al eens eerder een recept geschreven om zelf Turkse Pizza te maken en die was heerlijk maar lijkt niet echt qua smaak op de Turkse Pizza die je bij de Turk haalt. Voor deze Turkse pizza leek het haar lekker om hem op de BBQ te bereiden zodat je een wat meer rokerige smaak krijgt. De Turkse Pizza die ze gemaakt heeft was zo lekker en eigenlijk nog lekkerder dan de officiële lahmacun. Het is (volgens haar) ook helemaal niet zoveel werk, dus ik zou zeggen probeer hem eens!
Wat heb je nodig voor Lahmacun van de bbq
voor ongeveer 7/8 stuks
Deeg:
350 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
1 tl bakpoeder
peper/zout
5 el warm water
1 el honing
350 gram Turkse Yoghurt
Vulling:
300 gram lamsgehakt
1 rode ui, in kwarten gesneden
3 tn knoflook
1 rode puntpaprika, grof gesneden en het binnenste eruit gehaald
1 groene peper, grof gesneden
flinke hand peterselie, grof gehakt
1 el sambal badjak
2 tl chilivlokken
Beleg:
ijsbergsla, fijn gesneden
tomaat, vruchtvlees eruit gesneden en de buitenkant in kleine blokjes gesneden
1/2 komkommer, in kleine blokjes gesneden
Saus:
4 el Turkse Yoghurt
2 tl chilivlokken
peper/zout
olijfolie
2 el citroensap
Hoe maak je de Lahmacun op de bbq klaar
Begin met het maken van het deeg
- Doe in een beker 5 el warm water en 1 el honing
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, gist, Turkse yoghurt en de beker met warm water en honing
- Kneed dit licht door elkaar en voeg wat peper/zout toe
- Kneed dan verder tot je een soepel deeg hebt
- Vet een kom in en leg hier het deeg in en laat op een warme plaats rijzen voor 1,5/2 uur
Ga nu verder met vulling
- Doe de stukken rode ui, knoflook, rode punt paprika, groene peper, peper, zout, sambal, chilivlokken en de peterselie in een keukenmachine en vermaal tot je een fijne pasta verkregen hebt
- Kneed het mengsel goed met je handen door het gehakt
Ga verder met het maken van de pizza
- Als na 1,5/2 uur rijzen het deeg klaar is kneed het dan nog eventjes door en verdeel in 7/8 stukken
- Rol deze stukken op een bebloemd oppervlak uit tot een ronde pizza vorm
- Verdeel het gehakt mengsel over de lahmacun en bak de de lahmacun op de bbq voor ongeveer 3-5 minuten…niet te lang want dan wordt de bodem te krokant
- Serveer de Lahmacun met wat fijngesneden ijsbergsla, tomaat, komkommer en een flinke schep saus
AFIYET OLSUN ofwel EET SMAKELIJK
Klinkt goed, maar welke temp in de bbq houden jullie aan?
Beste Rick, Ik heb een platesetter en een pizzasteen en daardoor kan je voor een temperatuur van ongeveer 300 gr. gaan. Let wel op dat je pizza niet te lang laat liggen.
Zo, dat ziet er goed uit. Dat ga ik ook proberen. De bbq is echt mijn beste vriend.