Mexicaanse burgers
Wij eten graag hamburgers thuis. Nee, niet van de Fastfood ketens (KFC is op zijn tijd dan wel weer lekker) maar zelfgemaakte juicy hamburgers. Je kan zo ontzettend veel variëren met hamburgers dat het nooit saai hoeft te zijn. Waar je ook mee kan variëren is met het vlees wat je gebruikt. Ik maak hambugers van rundergehakt, lamsgehakt, gemengd gehakt, van kikkererwten en dit keer heb ik een burger gemaakt met kipgehakt. Als je kipgehakt gebruikt, dan moet je wel zorgen dat je het goed op smaakt brengt, anders is het echt niet lekker. Omdat zoals jullie weten wij hier thuis van pittig eten houden(zelfs de kids) heb ik dan ook een lekker pittige Mexicaanse burger gemaakt.
Wat heb je nodig voor 4/5 stuks
500 gram kipgehakt
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1/2 rode ui, fijngesneden
1/2 rode peper, fijngesneden
1 theelepel gerookte paprikapoeder(kan ook gewone paprikapoeder zijn)
1 theelepel komijn
zout/peper
vers gehakte koriander
limoen/citroenrasp(klein beetje)
geraspte oude kaas(is ook erg lekker met cheddar kaas)
hamburgerbroodjes
Hoe maak je het
– Meng het gehakt met de ui, knoflook, rode peper, paprikapoeder, komijn, zout, peper, koriander, citroen of limoenrasp en geraspte kaas
– Kneed dit allemaal heel goed door en maak er 4/5 hamburgers van
– *Verhit een grillpan of gewone koekenpan met een klein beetje olie en bak de burgers tot ze gaar zijn in ongeveer 10 minuten
– Strooi nog wat geraspte kaas eroverheen en laat dit goed smelten
– Bak onder de grill van je oven de broodjes mooi krokant
– Beleg de broodjes met zelfgemaakte *guacamole, sla en tomaat en leg hier overheen je Mexicaanse kipburger
– Serveer met zelfgemaakte friet en een ijskoud biertje!
* Ik gebruik een grillpan van Cuisinart, echt ideaal….je hebt dan onder en bovenwarmte, dus je burgers zijn in 5 minuten mooi goudbruin en super mals.
Zelfgemaakte guacamole
Guacamole is een saus, afkomstig uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper, korianderblad en verschillende andere kruiden. Ook hiervoor geldt, als je dit eenmaal zelf hebt klaargemaakt, dan wil je nooit meer kant en klare guacamole.
Wat heb je nodig
2 rijpe avocado’s
1 eetlepel fijngehakte ui
1/2 rode peper, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijn gesneden
citroen/limoensap
zout/peper
Hoe maak je het
– Prak het vruchtvlees van de avocado
– Voeg de ui, knoflook en rode peper toe en meng goed door
– Breng op smaak met citroen/limoen sap, zout en peper
Zie hoe simpel!!! Maak het niet te ver van te voren klaar, anders wordt het bruin.
Echt super lekker en wil je hier echt een Mexicaans tintje aan geven drink er dan een heerlijk Patrón Añejo Tequila bij (klik hier voor deze drank).