Chinese bami, wat is nu Chinese bami??? Bij iedere Chinees is de “Chinese bami” anders. Soms krijg je dunne bami, dan lijkt het meer op een soort noodles en soms krijg je dikkere bami, een soort tagliatelle met een gepocheerd ei en een groot stuk kleffe ham. Marie Louise vindt die kleffe bami op zijn tijd ontzettend lekker maar aangezien wij het liefst zelf koken is zij de keuken ingedoken om het zelf te gaan maken en ik moet zeggen, het was heerlijk. En dat uit mijn mond, dat zegt wel wat, ik vind die kleffe dikke bami namelijk helemaal niet lekker van de Chinees. Dit is zeker een blijvertje. De eerste keer hebben wij het zonder iets erbij gegeten en dat was al lekker, maar met zelfgemaakte satésaus en gemarineerde saté stokjes is het helemaal een feestmaal. Wil je meer lekkere recepten klaarmaken, kijk dan ook eens op onze foodblog Familie over de Kook.
Chinese bami
Wat heb je nodig:
16 mie nestjes gekookt en helemaal afgekoeld.
(bak de mie ruim van te voren, spoel af met koud water en besprenkel met wat olie zodat de mie niet aan elkaar blijft plakken)
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
100 gram ontbijtspek, in stukjes gesneden
150 gram hamblokjes
1 kruidenbouillonblokje, verkruimeld
1/2 theelepel trassi
2 theelepels sambal badjak
volle hand diepvrieserwtjes, ontdooid
1 ei, los geklopt
olie
Hoe maak je het:
1. Verhit olie in een wok en bak de ui, bacon, sambal en de knoflook
2. Voeg 1/2 theelepel trassi toe, verkruimel het bouillonblokje en bak dit kort mee
3. Voeg de hamblokjes samen met de erwtjes toe en bak tevens weer kort mee
4. Voeg de mie toe en hussel alles goed door elkaar
5. Zet het vuur nu laag en roer het los geklopte ei erdoor
Wat heb je nodig voor de satésaus:
3 flinke eetlepels pindakaas
1 eetlepel bruine suiker
1/2 theelepel knoflookpoeder
2 theelepels sojasaus
1,5 eetlepel vissaus
1,5 theelepel tamarinde pasta
1 eetlepel sambal badjak
2 theelepels ketchup
Hoe maak je de satesaus:
1. Doe in een steelpannetje 3 grote eetlepels pindakaas
2. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de ketchup
3. Roer alles goed door elkaar
4. Voeg warm water toe tot je de juiste dikte naar keuze hebt
5. Verwarm op laag vuur en voeg dan 2 theelepels ketchup toe en verwarm dit nog eventjes mee
En klaar is kees! Snel, makkelijk en lekker. Serveer naar keuze met satésaus, saté, kroepoek, en/of gefrituurde uitjes.